Ebeveynlerin en büyük dileği, çocuklarına mutlu bir gelecek hazırlamaktır.
“Anne baba olmanın okulu yoktur. Bu iş bir beceri, bir sanat işidir.” denir.
Ancak çocuk yetiştirmenin bilimsel ilke ve yöntemleri vardır. Bu ilkeler çoğunlukla evrenseldir. Çağdan çağa bazı değişimler gösterse de temeldeki ilkeler büyük bir farklılık taşımamaktadır. Pandemi sürecinde çocuklarımız okul ortamından uzak kalmak zorundaydılar. Ebeveynleri olarak çeşitli roller üstlendiniz ve elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştınız. Okullarına dönen çocuklarımız için okul başarısında anne babanın rolünü bültenimizde özetlemeye çalıştık.
Öğrencilerimize ve siz velilerimize faydalı olması dileğiyle...
Aile, çocuğun gelişiminde etkili olan ilk çevredir. Bu nedenle okul başarısında da önemli bir yer tutar.
Okullarda verilen eğitim öğretim çalışmalarının, aile ile desteklenmesi; çocuğun başarısına önemli katkı sağlayacak, sevgi ve güvenle adımlarını daha sağlam atmasına destek olacaktır.
Çocuğunuzun sürekli bir büyüme ve gelişim içinde olduğunu; ergenlik çağına özgü biyolojik, duygusal, toplumsal değişme ve gelişmelerin ergenin davranışlarına yansıdığını, gençlik çağının fırtınalı ve zor olduğunu hatırlayabilirsiniz.
● Çocuğun potansiyelinin farkında ve gerçekçi beklentiler içinde olmalıdır.
● Fikirlerine değer vererek dinlemeli, okul ve çevresindeki sosyal faaliyetlere katılması için teşvik edilmelidir.
● Sabırlı, soğukkanlı, anlayışlı ve sevgiyle yaklaşmak çocukla daha yakın bir ilişki kurulmasını sağlayacaktır.
● Yüksek sesle söylenen emir verici sözler, ağır eleştiriler ve azarlamalar fayda getirmeyeceği gibi çocuğun uzaklaşmasına ve yalana başvurmasına sebep olabilir.
● Başkaları ile kıyaslanan çocuk, özgüveni eksik ve gelişmeye kapalı olacaktır. Olumsuz eleştiriler olumsuz davranışları da beraberinde getirir. Yapıcı ve teşvik edici er söz, çocuğun bir adım daha ileri gitmesini sağlayacaktır.
● Çocuğu eleştirmek; başkalarının yanında, özellikle de arkadaşlarının yanında eleştirmek olumsuz duygulara neden olabilir.
● Çocuğunuza beğendiğiniz ve takdir ettiğiniz yönlerini söylemek, kendi yapısı ve kişiliği ile kabul edildiğini bilmek onu rahatlatacaktır.
● Anne baba olarak alacağınız ortak kararlarla davranışlarınızda her zaman doğru ve tutarlı olunmalıdır.
● Anne baba olarak tüm davranışlarla örnek olunduğu unutulmamalıdır.
● Çocuğun eleştirilerini dinleyerek makul bir şekilde cevaplandırılmalı, rahatsız olduğu konularda
onunla sakince konuşulmalıdır.
Aile içi problemlerin, tartışmaların çocuğa yansıması, geleceğini de etkileyecektir. Çocukların önünde yapılan tartışmalar, okul ve öğretmenler hakkındaki olumsuz eleştiriler çocukta bocalamaya, akademik başarısızlığa ve okuldan soğumaya sebep olacaktır.
● Sürekli yinelenen “Dersine çalış!” uyarısı olumsuz etki yapabileceği gibi, çocuğun çalışma azmini azaltacaktır.
● Çocuğun programlı çalışmaya alıştırılması; dinlenme, eğlence saatlerinin planlaması için yönlendirilmesi ve çocuğun arkadaş çevresi, gelişimi ve sosyal hayatının oluşumunda önemli bir etkendir. Okul dışı olumsuz arkadaşlıklar, farklı problemleri de beraberinde getirir.
● Zararlı alışkanlıkların bu yaşlarda büyük merak konusu olduğu, kişiliklerinin oluşma döneminde yanlış yönlendirilebilecekleri unutulmamalı.
● Yaşı itibarıyla çocuğunuzun cinsel gelişiminin başladığı ve devam ettiği yıllardasınız. Onların cinsellik ile ilgili sorabileceği sorulara hazırlıklı olun. Yalın ve dürüst bir şekilde, makul olarak cevaplayın. Cinselliğin korkulacak ya da sır ve gizlerle dolu bir hale girmesini engelleyin. Bu konudaki ılımlı ve destek verici yaklaşımınız, çocuğunuzun çevreden yalan yanlış bilgiler almasını engeller. Bu çağdaki çocukların beden ve ruhsal gelişimleri doğru bir orantıda olmayabilir. Beden gelişiminin bir anda hızlanması, ruhsal gelişiminin ise daha yavaş olması bazı hırçınlıklara ve sert tepkilere sebep olabilir. Bu durumu anlayışla karşılamak ve sakin bir yaklaşım ile aşılmasına yardımcı olmak çocuğunuzun cinsel kimliğini kazanmasında büyük önem taşımaktadır.
● Telefon, tablet ve bilgisayarlar hayatımızın olmazsa olmaz parçaları oldu. Fakat bununla birlikte onları doğru ve sağlıklı kullanmak öğrencilerimizin akademik, duygusal ve sosyal gelişimi açısından kritik bir noktaya sahiptir.
● 9 Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından 12-18 yaş öğrenciler üzerinde yapılan araştırmanın sonucu gösteriyor ki öğrencilerin %65’i bir gün içerisinde teknolojiyle geçirdiği vaktin yoğunluğundan dolayı ders çalışmaya ve ödev yapmaya yeteri kadar vakit bulamıyor. (Gök 176)
Bu sebeple çalışma ortamında bu cihazların bulundurmamak, bunları mümkünse başka bir odaya koymak veya öğrencinin sizlere teslim etmesi çalışma verimliliğini artıracak süreçlerdir. Aynı zamanda çalışma ortamının aralıklarla havalandırılması ve aydınlık olması öğrencilerin dikkatlerini toparlamalarına yardımcı olacaktır.
● Çocuk okuldan döndüğünde mümkünse evde onu karşılayacak birinin olması, okuldan getirdiği sevinç ve üzüntü duygularını paylaşması açısından iyi olacaktır.
● Yüksek notların yanında düşük not almasının da normal olduğu ve çalışmakla durumun düzeltilebileceği hatırlatılmalıdır.
● Uygun bir çalışma odası oluşturmak, aile ve arkadaş görüşmelerini programına uygun hâle getirmeye gayret etmek, ev işlerini ya da alışveriş sorumluluklarını ders çalışma saatlerinin dışında oluşturmak önemlidir.
● Çocuk asılsız bedensel yakınmalarda bulunuyorsa bunların da dikkate alınması gerekir. Bu yakınmalar aslında onun sorunlarını dolaylı olarak anlatış şekli olabilir.
● En iyi dinlenme, uyuyarak yapılan dinlenmedir. Sinir sisteminin dinlenmesi ve enerji toplayabilmesi uyumaya bağlıdır. Bu sebeple çocuğun uyku saatlerinin düzenli olmasına önem verilmelidir.
● Çocuğa yeteri kadar harçlık vermek, mümkünse aylık veya haftalık olarak belirlemek önemlidir; çocuk böylelikle kendisini yönetmeyi öğrenecek, sorumluluk kazanacaktır.
● Örnek davranışlarda bulunarak çocukta davranış değişikliği hedeflenmelidir.
● Çocuğunuzun okul yaşantısı ile ilgilenmek, derslerinde ve davranışlarında daha iyiye yöneltilebilmesi için öğretmenleri ile sıkı bir iletişim içinde olmak, okul tarafından yapılan bilgilendirmeleri takip etmek gereklidir.
● Öğrencinin mutlu ve başarılı bir yaşantı kurabilmesi için aile-okul arasında güçlü bir bağ kurulması gerekliliğini bilerek okulunuzun tüm alanlarda yanınızda olduğunu lütfen unutmayın.
Üniversite Öncesi Son Öğretim Yılında Öğrencileri Neler Bekliyor? |
Çocuklarda Sorumluluk Bilincini Geliştirmenin Yolları |
Çocuk Gelişiminde Okulun Önemi Nedir? |
Buluğ Çağı Ne Oluyor? |
ZORBALIK |
Mentorluk Nedir? |
Çocuklarla Nasıl Kaliteli Zaman Geçirilebilir? |
Oyunun Çocuğun Psikolojik Sağlamlığındaki Önemi |
Mindfulness |
Visseral Yağlanma - İç Organ Yağlanması Nasıl Giderilir?
|
Oyunun Çocuğun Psikolojik Sağlamlığındaki Önemi |
Sultan Bad Thermal |
Blaise PASCAL ve Pascal Prensibi |
Pudding Recipe |
İlkokul Öğrencilerinin Gelişim Evreleri |
Çocuklarda Sanatsal Gelişim |
Louis BRAILLE |
İki Basamaklı Doğal Sayılar |
Mentorluk Nedir? |
Asetik Asit Nedir? |
Çinar Hotel |
Sivrisineklerden Kurtulma Yolları |
Thermal und Goldmedaille |
Polis - Meslek Tanıtımı |
Le Chatelier Prensibi |
Weltberühmtes Türkisches Spa |
Atmosfer Nedir? |