Okulda zorbalık neden olur? Arkadaşlarına zorbalık yapan kişiye ne denir? Okulda zorbalık suç mu? Zorbalık kaç yaşında başlar? Kimler zorbalığa maruz kalır? Hangi davranışlar zorbalığa girer? Zorbalık karşısında nasıl davranılır? Psikolojik zorbalık ne demek? Zorba olan çocuğa nasıl davranmalı? Zorbalık kaça ayrılır? En yaygın zorbalık türü nedir? Psikolojik zorbalık nasıl yapılır? Akran zorbalığı nereye şikayet edilir? Zorbalık cezası kaç yıl? Akran zorbalığına kimler uğrar? Süper zorbalık Nedir? Nasıl zorba olunur kimler? Akran zorbalığına maruz kalan kişi ne hisseder? Zorbalık nasil Onlenir? Ergenlerde akran zorbalığı nasıl önlenir? Zorbaların ne gibi özellikleri vardır? Zorba ne yapar? Şımarık bir çocuğa nasıl davranmalı? Akran zorbalığına maruz kalan bireylerde ne olur? Karşı gelen çocuğa nasıl davranmalı? Akran zorbalığı disiplin suçu mu? Akran zorbalığı sürekli midir? Akran zorbalığı çeşitleri nelerdir? Zorba demek suç mu? 18 Yaş Altı para cezası ne kadar? Kavga etmek kaç yıl ceza alır? Dışlamak zorbalık mıdır? Akran zorbalığı nedir meb? Akran zorbalığı öğretmen ne yapmalı? Akran zorbalığı nasıl tanımlanır? Zorba erkek ne demek? Zorba hangi dil? Akran tacizi nedir? Zorba insan kimdir? Zorbalık sistematik midir? Sözel zorbalık ne demek? Laf söz dinlemeyen çocuğa nasıl davranmalı? Kurallara uymayan çocuğa ne yapılmalı? Utangaç çocuğa nasıl davranmalı? Okulda zorbalık yapan öğrenciye ne yapmalıyız? Zorbalık gören kişiye ne denir? Zorbalığa uğrayan kişilere ne denir? Okulda arkadaşlarına vuran çocuğa nasıl yaklaşılmalı? Okulda küfür eden çocuğa nasıl davranmalı? Zeki çocuğa nasıl davranmalı? Hırçın ve inatçı çocuğa nasıl davranmalı? Çok bağıran çocuğa nasıl davranmalı? Cinsel içerikli video izleyen çocuğa nasıl davranılmalı? 15 yaşındaki çocuğa ceza verilir mi? 14 yaşındaki çocuğa ceza verilir mi? 18 yaş altı suç silinir mi? Hakkımı helal etmiyorum demek suç mu? Zorbalık cezası kaç yıl? Hangi küfürler hakaret sayılmaz? Okulda zorbalık suç mu? Okulda zorbalık Nedir? Psikolojik zorbalık ne demek? Akran zorbalığı nereye şikayet edilir? Akran zorbalığı kaç yaşında başlar? Akran zorbalığı ile nasıl başa çıkılır? Zorba olan çocuğa nasıl davranmalı? Zorba davranışlar nelerdir? Zorbalığı engelleme gücü olan kişi ya da kişilere ne denir? Nasıl Zorba olunur kimler? Sirtaki yapmak ne demek? Sirtaki zor mu? Zorbalık türleri nelerdir? Akran zorbalığı disiplin suçu mu? Çocuğun tacize uğradığını nasıl anlarım? Zorba olmaktan nasıl kurtulunur? Zorbalar ne yapar? Zorbalık yapanlar neler yapar? Kaç çeşit zorbalık vardır? Zorbalık nasıl engellenir? Psikolojik zorbalık nasıl yapılır?
Zorbalık; psikolojide ve hukukta, daha üstün konumda ya da güce sahip olanın karşısındakini; genellikle istediklerini yaptırmak amacıyla etkilemesi, ezmesi ve gözünü korkutması.
AKRAN ZORBALIĞI
Değerli Anne - babalar, bu bültenimizde sizinle zorbalığın ne olduğu, zorbalık kaynaklı sorunların nedenleri, baş etme yolları, nasıl tutum sergilememiz gerektiği konusundaki bilgilerimizi paylaşmak istedik.
Saldırganlık, canlıların temel dürtülerinden, bir diğer ifadeyle, doğuştan getirdiği içgüdülerinden biridir. Zorbalık da bir tür saldırganlık olmakla birlikte, herhangi bir davranışın zorbalık olarak nitelendirilebilmesi için sadece “saldırganlık” özelliği taşıması yeterli değildir. Örneğin, bedensel veya zihinsel yönden birbirine eşit güçlere sahip iki bireyin tartışması ya da kavga etmesi saldırganlık özelliği taşır; ancak zorbalık olarak nitelendirilemez. Bu durumun zorbalık olarak tanımlanabilmesi için; taraflar arasında “eşit olmayan güç ilişkisinin olması”, bunun “süreklilik” özelliği taşıması ve “kasıtlı” olarak yapılması gibi birtakım özellikleri de barındırması gerekmektedir.
Akran zorbalığı, bir veya birden çok öğrencinin, kendilerinden daha güçsüz öğrencileri, kasıtlı ve sürekli olarak rahatsız etmesiyle sonuçlanan ve kurbanın kendisini koruyamayacak durumda olduğu bir saldırganlık türüdür. Zorbalık, çatışma, şiddet veya münakaşadan farklıdır ve bir arkadaş anlaşmazlığı olduğu düşünülmemelidir.
Zorbalık erken yaşlarda öğrenciler arasında popüler olma, kendini kabul ettirme, sorun çözme ve empati kurma gibi becerilerden yoksun olma, devamlı kaygı yaşama, fiziksel ceza yöntemi kullanan ailelerden gelme gibi çok çeşitli nedenler ile tetiklenebilmektedir.
Son 30 yıldır yapılan araştırmalar zorbalığın, çocukların sağlıklı gelişimine yönelik önemli bir tehdit olduğunu, zorbalık olgusunun çocuklar üzerindeki psikolojik ve sosyolojik etkilerinin sadece okul yıllarıyla sınırlı kalmayıp yaşamın sonraki dönemlerinde de devam ettiğini ve yetişkinliğe de taşınma riskinin yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Zorbalık, hem zorbaları, hem de kurbanları olumsuz etkilemektedir.
Zorbalık davranışı gösteren öğrencilerin ortak özellikleri incelendiğinde genellikle bu çocukların benlik saygısı yüksek, empati kurma yeteneği gelişmemiş olduğu görülür. Sosyal becerilerde ve ilişki kurma biçimlerinde de yetersizlikler olabilir. Saldırgan ve dürtüsel yapıya sahiptirler. Erkeklerde bu duruma fiziksel üstünlük de eşlik edebilir.
Zorbalığa uğrayan öğrencilerin ise genellikle güvensiz , kendilerini koruyamayan, pasif ve boyun eğici bir tarzları vardır. Utangaç ve içine kapanıktırlar. Çok arkadaşı yoktur. Genellikle aşırı koruyucu ailelerin çocuklarıdırlar. Farklı özelliklere de sahip olabilirler,bunlar: kekemelik, gözlük kullanma, diş aparatı kullanma vb.
Zorbalığın Ortaya Çıkış Biçimleri
Zorba öğrencilerin eylemleri farklı biçimlerde ortaya çıkabilir. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir:
- Fiziksel şiddet: Vurmak, itmek, saç çekmek, yumruk atmak, tekme atmak, kasıtlı olarak eşyalara zarar vermek, korkutarak bir başkasının eşyasını ya da parasını almak.
- Sözel şiddet: Fiziksel özelliklerle alay etmek, isim takmak, hakaret etmek, küfür etmek, korkutmak, sindirmek, sataşmak, küçük düşürmek.
- Sosyal yalıtım: Dışlamak, oyuna almamak, başkalarının söz konusu öğrenciyle arkadaş olmasına izin vermemek, hakkında yalan-yanlış söylentiler çıkarmak ve yaymak, çeşitli şekillerde kişinin kendisini kötü hissetmesine sebep olmak, tacizde bulunmak.
Akran Zorbalığının Yeni Yüzü: Siber Zorbalık Siber zorbalık, 18 yaşından küçük herhangi bir çocuğun bir başka çocuk veya grup tarafından e- posta, Facebook, Twitter vb. sosyal paylaşım platformları üzerinden veya doğrudan cep telefonlarına gelen sözlü veya yazılı mesajlarla rahatsız edilmesi, küçük düşürülmesi veya aşağılanmasıdır.
Zorbalığın Yol Açtığı Sorunlar
- Psikolojik sorunlar: Huzursuzluk, kaygı, panik, gerginlik hissi, konsantrasyon bozukluğu vb. duygusal değişimlerle var olan sorunların artması, uyku sorunları, altını ıslatma, okul fobisi ve depresyon görülebilmektedir.
- Akademik sorunlar: Okula uyumda bozulma, okulu güvensiz ve mutsuz bir yer olarak algılama, devamsızlığın artması, ders başarısında düşme vb.
- Sosyal sorunlar: Sosyal ve duygusal yaşantıda problemler, arkadaşlık kurma ve arkadaşlığı sürdürmekte sıkıntı yaşama, olumsuz benlik algısı oluşturma, kendini ifade etmekte güçlük çekme, güvensizlik, yaşama ve içine kapanıklık, utangaçlık vb.
Çocuğunuzun zorbalık davranışı sergilemesi durumunda nasıl davranmalısınız?
- Çocukların, özellikle saldırgan davranışlarla istediklerini yerine getirmelerine izin verilmemeli, bu tür davranışlar pekiştirilmemelidir.
- Çocuğun, seyrettiği TV programları, filmler , oynadığı bilgisayar oyunları ilgileri konusunda dikkatli olunması gerekir. Televizyon izlemesi sınırlandırmalı, hangi programları izlediği, hangi bilgisayar oyunlarını oynadığı ise kontrol edilmelidir.
- Aileler ,çocuklarına iyi bir model olmalı (Örneğin bir restorandaki garsona olan tavır, trafikte diğer sürücülere ya da yayalara olan tavır..vb.) ve zorbalık davranışlarına karşı dikkatli ve özenli olmalıdır.
- Aileler çocuklarının diğer arkadaşlarının yanında popüler olması yönündeki arzularını, çocuklarına yansıtmaktan kaçınmalıdır.
- Çocukla sakince konuşmalı, bunu yapma sebepleri ve yaptığı davranışın başkalarında yaratacağı olumsuz duygular üzerinde durulmalıdır.
- Bu davranışın ebeveyn tarafından onaylamadığı kesin ve net bir biçimde belirtilmelidir. • Varsa bu tür davranışlara model olan ailenin diğer üyeleri uyarılmalıdır.
- Akran zorbalığı, toplumsal yaşantının sürdüğü ortamlarda önemli bir sorundur ve bu sorunla ebeveynlerin tek başlarına mücadele etmeleri oldukça zordur. Davranışsal sorunların, en sağlıklı biçimde aile-okul-çocuk üçgeninde, öğretmenlerin, ebeveynlerin ,rehberlik servisinin birbirleri ile iletişim halinde bulunarak çözülebileceği unutulmamalıdır.
Çocuğunuzun zorbalığa maruz kaldığını düşünüyorsanız neler yapabilirsiniz?
- Çocuğunuzla açık iletişim kurun. Durumu tartışmak yerine konuşmasına, duygularını paylaşmasına izin verin ve dinleyin.
- Zorbalığın nerede ve nasıl meydana geldiğini öğrenin
- Olumlu stratejiler geliştirmesinde yardımcı olun (Benimle uğraşma deyip sakin bir şekilde uzak- laşmak, akran istismarına veya rahatsız edilme eylemlerine maruz bırakacak ortamlardan kaçınmak, yeni arkadaşlar edinmek vb.).
- Sen de aynısını ona yap’ cümlesinin fayda sağlamaktan çok zarar getireceğini unutmayın.
- Olayla ilgili olarak kendi duygularınızı mümkün olduğunca kontrol edin. Hemen aşırı tepki göstermeyin.
- Çocuğunuzu asla suçlamayın.
- Bu durumu kendisinin çözmesi gerektiğini ya da yardımcı olamayacağınızı söylemeyin.
- Eğer çocuğunuz bunu kimseye anlatmamanızı isterse, bunun zorbalık davranışı sergileyen kişiyi korumak anlamına geleceğini anlatın.
- İlgi alanları doğrultusunda sosyal etkinliklere, aktivitelere yönlendirin.
- Çocuğunuzu bundan sonraki akran istismarı ve rahatsız etme eylemlerini okulda güvendikleri bir öğretmene bildirmeye teşvik edin.
- Sonrasında ise belli zaman dilimleri içerisinde aynı olayın tekrarlanıp tekrarlanmadığını ve onu üzen veya kızdıran arkadaşları olup olmadığını sorun.
- Okulu durumdan mutlaka haberdar edin ve çözüm konusunda rehberlik servisiyle mutlaka işbirliği yapın.
Kaynakça:
Burnukara, P. (2009). İlk ve orta ergenlikte geleneksel ve sanal akran zorbalığına ilişkin betimsel bir inceleme. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
Dölek, N. (2002). Öğrencilerde Zorbaca Davranışların Araştırılması ve Bir Önleyici Program Modeli. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi/ Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Gökler, R. (2009). Okullarda akran zorbalığı. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi.
Kapçı, E.G. (2004). İlköğretim öğrencilerinin zorbalığa maruz kalma türünün ve sıklığının depresyon, kaygı ve benlik saygısıyla ilişkisi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1(37), 1-13.