Kendi yetersizliklerini çocuklarla kapatmaya çalışan ebeveynlerin tutumu ve sonuçları.
Sınav stresi ve gelecek kaygılarına neden olan aile yaklaşımları nelerdir?
Sınav öncesi öğrencilere nasıl yaklaşılmalıdır? Çocuğa yarış atı gibi davranmak ne
+ index service
+ TR Search Engine Technology
Bu sayfa büyük oranda yabancı dil (TR) ile hazırlanmış bilgi içermektedir.
This page contains mostly foreign language (TR) information.
Diese Seite enthält überwiegend fremdsprachige (TR) Informationen.
Çocukların gelişim dönemlerine göre anne babaların zorlandıkları anlar farklılaşır. Bu dönemlerden belki de en önemlisi çocukların eğitim dönemidir. Sınav döneminde ailede sınava giren bir kişi olmasına rağmen, sınava hazırlanan tüm aile fertleri de bu sınav sürecini yaşamakta, bu süreçten etkilenmektedir. Her anne baba sınava hazırlanan çocuğuna destek olmak ister.
Eğitim hayatında ailenin tutum ve davranışları eğitim ile ilgili beklentileriyle şekillenir. Anne ve babalar beklentilerini şekillendirirken çocuklarını iyi tanımalı ve onların eğitim hayatındaki potansiyeli iyi değerlendirmelidir.
Çocuktan beklenti çocuğun potansiyeline göre belirlenmezse bu durum çocuğun eğitim hayatına negatif olarak yansır.
Sınav döneminde anne babalar da en az çocuklar kadar kaygılıdır. Kaygı bulaşıcı bir duygudur. Sıklıkla aileler kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmaktadırlar. Bu nedenle öncelikle aileler kendi kaygılarını azaltmaya çalışmalıdırla fazla sorumluluk alan kaygılı çocuklarda sana çok güveniyoruz mutlaka başaracağına inanıyoruz denmesi bile bana çok güveniyorlar, ailemin güvenini boşa çıkartırsam düşüncesine ve kaygıya sebep olabilir.
Ebeveyn Tutumlarının Sınav Dönemlerine Etkisi
Sert, disiplinli, fazla baskıcı, kuralcı ebeveynlere sahip çocukların sınav kaygısı oluşturma ihtimali oldukça yüksektir.
Eleştirel ailelerde çocuklar kendilerini baskı altında hissederler ve asla başarılı olamayacaklarını düşünürler. Çocuklar ailelerinin beklediği yüksek başarılara ulaşmak için çabalarken ciddi kaygı yaşarlar ve bu durum onların başarısız olmalarına sebep olur.
Aşırı korumacı ebeveynlerin çocukları ise sosyal kaygı geliştirdiği ve bu durumun akademik başarılarına etki ettiği bilinmektedir.
İlgisiz ailelerin çocukları ise ailenin bir beklentisi olmadığı için başaramayacaklarını hisseder ve düşünürler. İlgisiz, baskıcı ve korumacı ailelerin çocuklarında güvensizlik, umutsuzluk, çaresizlik ve kaygı durumları görülmektedir. Bütün bu duygular gençlerin akademik başarısını oldukça olumsuz etkiler.
SINAV ÖNCESİ AİLELERE ÖNERİLER
Sınavın yaklaşmakta olduğunu çocuğunuza sürekli hatırlatmayın.
Çocuğunuzla sınav öncesinde kendisini nasıl hissedip değerlendirdiğine yönelik konuşmalar yapın, gerekiyorsa sadece dinleyin. Rahatlar düşüncesiyle sık sık Sana güveniyoruz, sen yaparsın ya da Kazanırsın, merak etme türünden konuşmalar yapmamaya çalışın
Çocuğunuza sınavın sonucu ne olursa olsun, sizinle olan iletişiminin ve ona duyduğunuz sevginin değişmeyeceğini anlatın.
Çocuğunuza yönelik yapacağınız şeyleri sınav sonucuna bağlamayın.
Sınav öncesinde çocuğunuzu kaygılandıran, telaşlandırıcı tavır ve davranışlardan kaçının.
Çocuğunuzun sizden beklediği tek şey kendisini objektif bir şekilde değerlendirmeniz ve sonuç ne olursa olsun yanında olduğunuzu hissettirmenizdir.
Bu süreçte öğrenciyi geriden izlemek, gözlemlerinizi uygun zamanlarda paylaşmak daha doğru olacaktır.
Çocuklarınıza etkili iletişim kurmak için, davranış değişikliği sağlayabilmek için sen dili yerine ben dili kullanmak oldukça önemlidir.
Olabildiğince daha önceki aile düzeninize devam edin.
Öğrenciye sınava hazırlanıyor diye hiç sorumluluk vermemek yerine, kendi odasını toplaması, eve ait alış veriş yapmak, sofra hazırlama veya toplamak doğal sorumluluk olarak devam ettirebilirsiniz.
Öğrencimizin bir gelişim çağında olduğunu ve ergenlik gibi bir dönemin belirtilerinin her öğrencide farklı etkiler ve sonuçlar doğurabileceğini,
Sınavların tek çözüm ve seçim noktası olmadığını sadece bir fırsat olduğunu huzurlu bir ortamda koşulsuz iletişim kurmanın öğrenciyi olumlu yönde etkileyeceğini unutmayalım.
Sınava girecek çocuğa nasıl davranmalı? Sınav kaygısı başarıyı nasıl etkiler? Sınav kaygısının sebepleri nelerdir? Sınavda nasıl sakin olunur? Sınavdan önce rahatlamak için ne yapılmalı? Çocuğun başarılı olması için ne yapmalıyım? Sınava giren çocuğa hangi sure okunur? Sınav stresi yaşayan birine nasıl davranmalı? Sınav kaygısı için psikolog mu psikiyatri mi? Sınav sendromu nedir? Sınava girmeden önce hangi çay içilir? 1 tane sınava girmezsek ne olur? Sınava girecek olanlara ne denir? Sınav stresi baş ağrısı yapar mı? Sınavda nasıl rahat olunur? Sınavda heyecanlanmamak için ne yapmak gerekir? Sınavda başarılı olmak için ne yemeliyiz? Sınav öncesi zihni ne açar? Sınavdan iyi not almak için hangi dua okunur? Sınava girecek olan öğrenciler için hangi esma okunur? Çocuğun daha zeki olması için ne yapmalıyım? Sınavda başarısız olan çocuğa nasıl davranmalı? Çocuğum okulda başarısız ne yapmalıyım? Başarı için Allah'ın hangi ismi? Kalem Suresi zihin açıklığı için kaç kere okunmalı? Sınava giren çocuğun arkasından ne okunur? Sınav stresi için ne içilir? Sınav stresi hasta eder mi? Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Psikolog ilk görüşmede ne sorar? Ilk önce psikolog mu psikiyatrist mi? Psikolog ile görüşmek sicile işler mi? Sınav neden geçersiz sayılır? Sınav psikolojisi nedir? Sınava girerken neler yasak? Stres ve heyecana ne iyi gelir? Sınava girmeden önce neden çikolata yenir? Sınavdan kaç alınca kalınır? Rapor olduğu halde sınava girilir mi? Telafi sınavından kalırsa ne olur?
202306091230
enable
Dijital Oyunlar ve Etkileri
Çocuklarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri
Çocuklarla Nasıl Kaliteli Zaman Geçirilebilir?
Sınav Kaygısı Nasıl Giderilir?
Çocuk Resimlerinin Özellikleri
ZORBALIK
Çocuğun Sanatsal Gelişim Basamakları
PASS Teorisi Nedir?
Oyunun Çocuğun Psikolojik Sağlamlığındaki Önemi
family_star
Çocuklarda Sanatsal Gelişim
Kardeş İlişkileri
Çocukların Sosyal ve Duygusal Öğrenme Yetenekleri
Ay'ın Evreleri Resimli Olarak Anlatım
Çocuk ve Ergenlerde Psikolojik Sağlamlık
Üç Basamaklı Doğal Sayılar
Asal Sayılar ve Sakladığı Sırlar
Uzaktan Eğitimde En Yüksek Verimi Almanın Yolları
Newton Evrensel Kütle Çekim Yasası
Protista Alemi
İletken Nedir? İletken ve Yalıtkanların Listesi
THERMAL Reisestrecke
Johannes Nicolaus Brønsted ve Kimyasal Tepkime
Pi Günü ve Pi Haftası Nedir? Sevilen Pi Etkinliklerinden Örnekler
D Vitamini Zehirlenmesi
Düzenli Ödev Yapma ve Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?