Teknolojinin birçok faydasını gördüÄŸümüz gibi, çocukların yaÅŸları itibariyle teknoloji kullanımı birçok riski de beraberinde getirmektedir. Çocukların sosyal, duygusal, zihinsel ve fiziksel geliÅŸimlerini pek çok açıdan etkileyebilecek olan bu konuda ebeveynlerin birer rehber olabilmeleri ÅŸarttır.
Bu nedenle dijital ebeveyn; temel düzeyde dijital araçların kullanımına hâkim, dijital ortamdaki olanakların ve risklerin farkında olan, çocuÄŸunu bu risklere karşı koruyabilen, dijital araçların doÄŸru kullanımı hakkında çocuÄŸuna örnek olan, sanal ortamda kiÅŸisel haklara saygılı davranılması gerektiÄŸini çocuÄŸuna aşılayan, teknolojik geliÅŸimlere açık anne ve babadır.
Çocuklarda saÄŸlıklı teknoloji kullanımını geliÅŸtirmek için, dijital dünyada çocukların faydalı içeriklerle buluÅŸturulması saÄŸlanabilir. Çocuklar doÄŸru ve güvenilir kaynaklara yöneltildiÄŸi takdirde, kiÅŸisel geliÅŸimlerine katkı saÄŸlayacak pek çok bilgi edinebilirler. Yurt içi ve yurt dışındaki geliÅŸmelerden haberdar olabilir, güncel bilimsel bilgilere görsel olarak eriÅŸebilir, yabancı dil geliÅŸimini destekleyen sitelerden-programlardan yararlanabilir ayrıca akademik geliÅŸmelerine katkı saÄŸlayabilirler. Bu süreçler; üç boyutlu çizim yapabilme, web sayfası oluÅŸturma, animasyon yapabilme vb. yaratıcılıklarını güçlendirecek fırsatlar barındırır. Normal koÅŸullarda ulaşılması çok zor olan birçok insanla, e-posta ya da sesli görsel vb. diÄŸer iletiÅŸim araçlarıyla bir araya gelinebilir. ÖrneÄŸin, çocuÄŸunuz çok sevdiÄŸi bir yazar, sanatçı ya da sporcuya ulaşıp ona sorular sorabilme imkânı bulabilir.
Tıpkı normal hayatta, dışarda anne-babasıyla birlikte olmadığı zamanlarda çocukların nerede, kiminle, ne yaptığı bilinmesi gerektiÄŸi gibi; sayısız çeÅŸitlilikte içeriÄŸe maruz kalmaya olanak tanıyan dijital aletlerin başında ya da internette çocukları kontrolsüz bir ÅŸekilde başıboÅŸ bırakmamak gerekmektedir. Aksi takdirde çocuklar çok sayıda riske açık hale getirmektedir.
Çocuklar teknolojiyi saÄŸlıklı kullandıklarında doÄŸru bilgiye kolay ulaşım saÄŸlayabilme, akademik baÅŸarılarını arttırma gibi avantajlara sahip olabilirler. Ancak dijital araçlar denetimsiz, sınırsız ve amaçsız kullanıldığında ve uzun süreli uygunsuz içeriÄŸe maruz kalınarak kullanıldığında teknolojinin problemli kullanımı oluÅŸmuÅŸ olur ve kullanım zararlı hâle gelir.
Fiziksel GeliÅŸime Etkisi
Fiziksel geliÅŸimin üç önemli ayağı vardır; uyku, beslenme ve hareket.
Uyku: Çocukların teknoloji kullanımından dolayı yatma saatlerinin düzensiz olması, yetersiz uyuması, melatonin hormonunun salgılanacağı saatlerde ekran başında olması bedensel saÄŸlığını olumsuz etkilediÄŸi gibi, öfke kontrolünde problemler yaÅŸamasına, dürtü kontrol bozukluÄŸunun oluÅŸmasına ve yeni bilgiler öÄŸrenmede zorlanmalarına neden olmaktadır.
Beslenme: Teknolojik aletler başında özensiz beslenme eÄŸilimi artabilmektedir. Besin deÄŸeri düÅŸük abur cubur tarzı yiyecekler aşırı kilo problemlerine neden olmaktadır.
Hareket: Hem fiziksel hem de psikolojik saÄŸlığın geliÅŸimi için harekete ve spora ihtiyaç vardır. Dijital aletlerin başında uzun süre geçiren çocukların kas kemik geliÅŸimi yetersiz kalabilmekte, duruÅŸ bozuklukları oluÅŸabilmekte, boy uzaması normale göre az olabilmektedir.
Psikolojik GeliÅŸime Etkisi
Çocuklar ve gençlerin sanal âlemde, sosyal hayattan kopuk bir biçimde uzun süre teknolojiyi bilinçsiz kullanmaları, tamamlanması gereken psikolojik geliÅŸim basamaklarının yarım kalmasına neden olabilmektedir. Bu olumsuz süreçler sonucunda sosyal fobi ve öz güven problemleri vb. bazı psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkabildiÄŸi gözlemlenmektedir.
Sosyal GeliÅŸime Etkisi
SaÄŸlıklı bir kiÅŸilik geliÅŸimi için kiÅŸinin sosyal çevresinde ait olma ihtiyacını karşılayabilmesi, kendini anlatabilme ve karşı tarafı anlayabilme becerilerinin geliÅŸmesi, yakın çevresiyle düzenli ve derinlikli bir iliÅŸki, uzak çevresiyle de mesafeli ve seviyeli bir iliÅŸki kurabilmesi gerekir. Çocuklar yakın çevresinden bu derinlikli iliÅŸkiyi göremediklerinde internet ortamındaki yeni tanıştığı kiÅŸilerle bu ihtiyaçlarını karşılama eÄŸiliminde olabilmektedirler.
Zihinsel GeliÅŸime Etkisi
SaÄŸlıklı bir zihinsel geliÅŸimin gerçekleÅŸmesi için çocukların bilgiyi sevmesi, öÄŸrenmeyi arzulaması, doÄŸru bilgiyi filtreleyebilmesi gerekmektedir. Teknoloji sadece eÄŸlence ihtiyacını doyurmaya yönelik kullanıldığında çocuÄŸun bilgiyi keÅŸfetme isteklerini ötelemekte ve zihinsel geliÅŸimlerinin aksamasına neden olmaktadır.
Ekran kullanım süresi televizyon, tablet ve bilgisayar vb. ekranı olan her türlü dijital aletin toplam kullanım süresini kapsamaktadır.
Bu sebeple;
Tüm Problemli Kullanım Örneklerinin Altında Yatan Temel Sebepler
Her insanın üç temel ihtiyacı vardır. Bu üç temel ihtiyaç karşılanmadığında problemli kullanımların önü açılmış olur. Bu ihtiyaçlar; enerjiyi boÅŸaltma, görünür olma ve kendini ifade edebilme ve akranlarıyla sosyalleÅŸmedir. Çocukların teknoloji kullanımını saÄŸlıklı hâle getirmek için öncelikle ebeveynlerin çocukların ihtiyaçlarını karşılamaları gerekmektedir.
Gönül rahatlığıyla eÄŸlenebilecekleri alanların artırılması en temel ihtiyaçları olan enerjilerinin boÅŸalmasına yardımcı olacaktır. Çocuklar bazen evde kendi ihtiyaçlarını ifade edecek yolları bulmakta zorlanırlar. Bu sebeple ebeveynlerin de örnek olmak adına ekranla olan iliÅŸkisini azaltması ve çocukların sadece fiziksel ihtiyaçlarına deÄŸil duygusal ihtiyaçlarına da cevap vermesi gerekmektedir. SaÄŸlıklı bir benlik oluÅŸumunun saÄŸlanması için ebeveynlerin çocuklarına sık sık yapıcı geri bildirimler vermeleri önemlidir. Son olarak sosyal bir varlık olan insan, kendi yaşıtlarıyla deneyimler kazanmak, samimi iliÅŸkiler geliÅŸtirmek, akranları tarafından anlaşılmak ister
Günümüz koÅŸullarından dolayı ihtiyaç dahilinde ortaya çıkan dijital ebeveyn kavramı çocukların saÄŸlıklı bir geliÅŸim göstermeleri için çok önemli bir yere sahiptir. Çocuklarımızın hem teknolojinin olumlu yanlarından faydalanmaları hem de risklerinden korunmaları sizler sayesinde olacaktır.
Çocuğun Sanatsal Gelişim Basamakları |
PASS Teorisi Nedir? |
Öğrenci Başarısında Ailenin Rolü |
Sömestr Programı Nasıl Olmalı? Yarıyıl Tatili Verimli Geçirme Önerileri |
Arkadaşlık İlişkileri |
Ergenlik Dönemi Psikolojisi |
Sınav Döneminde Aile Tutumu Nasıl Olmalıdır? |
Çocuklarda Sanatsal Gelişim |
Buluğ Çağı Ne Oluyor? |
Çocuklarda Sorumluluk Bilincini Geliştirmenin Yolları |
Pi Günü ve Pi Haftası Nedir? Sevilen Pi Etkinliklerinden Örnekler |
Aile İçi İletişim |
Newton Çarkı |
The Longest Equation in Physics |
PASS Teorisi Nedir? |
Çocuğun Sanatsal Gelişim Basamakları |
İki Basamaklı Doğal Sayılar |
Çözelti Nedir? |
Hititler ve Tarihi Baştan Yazdıran Kent Çorum |
Mentorluk Nedir? |
Johannes Nicolaus Brønsted ve Kimyasal Tepkime |
Hipermetropi Nedir? |
Sağlıklı Aile İçi İletişim Önerileri |
Kibarlık Budalası - Kitap Özeti |
Deprem Çantasında Neler Olmalı? |
Solunum Sistemi |
Atmosfer Nedir? |