Psikolojik dayanıklılık ne demek? Psikolojik sağlamlık eğitimi nedir? Psikolojik sağlamlık risk faktörleri nelerdir? Psikolojik Saglamlik duragan midir? Duygusal dayanıklılığı nasıl arttırılır? Psikolojik dayanıklılığı artırmak için aşağıdakilerden hangisi yapılabilir? Duygusal dayanıklılık ne demek? Dayanıklılık nasıl olur? Psikolojik dayanıklılık Ölçeği Nedir? Duygusal dayanıklılık hangi durumda güçlenir? Dayanıklılık eğitimi nedir? Duygusal dayanıklılık eğitimi nedir? Pozitif psikolojisi nedir? Kısa psikolojik sağlamlık ölçeği nedir? Psikolojik sağlamlık bireysel koruyucu faktörler nelerdir? Psiko sosyal faktörler nelerdir? Psikolojik dayanıklılık ve kişilik özellikleri tatmin düzeyini etkiler mi? Psikolojik iyi oluş hali nedir? Koruyucu faktörler nelerdir? Zihinsel dayanıklılık nasıl yapılır? Dayanıklılığı ne etkiler? Sosyal dayanıklılık nedir? Psikolojik Güçlendirme nedir? Psikolojik sağlığımızı nasıl koruruz? Ruhsal dengeleme nedir? Psikolojiye hangi kitaplarla başlanmalı? Psikolojik süreçler nelerdir? Koruyucu faktörler sistemi nedir? Özel eğitimde dayanıklılık nedir? Dayanıklılık Nedir insan? Fiziksel dayanıklılık nedir? Dayanıklılık nasıl gelişir? Dayanıklılık nedir örnekler? Dayanıklılık çeşitleri nelerdir? Duygusal yorgunluk ne demek? Manevi dayanıklılık nedir? Strese dayanıklılık nedir? Psikolojik iyi oluş ölçeği nedir? Dayanıklılık nedir kaça ayrılır? Dayanıklılık antrenman yöntemleri nelerdir? Dayanıklılık formülü nedir? Psikolojik Ölçüm nedir? Psikometrik ölçek nedir? Psikolojik ölçek ne demek? Stresten korunmada ikincil korunma yöntemleri nelerdir? Psikolojik risk ne demek? Psikososyal sorunlar ne demek? Psikolojik sağlamlık ne demek? Psikolojik sağlamlık eğitimi nedir? Psikolojik dayanıklılık ne demek? Duygusal sağlamlık nasıl gelişir? Psikolojik Saglamlik duragan midir? Duygusal dayanıklılık nasıl artar? Oxford Mutluluk Ölçeği Nedir? Psikolojik yıkım nedir? Yapısal stil nedir? Küp kök yasası nedir? Dayanıklılık maddeler için ayırt edici bir özellik midir? Özel dayanıklılık nedir? Psikolojik dayanıklılığı arttırmak için aşağıdakilerden hangisi yapılabilir? Duygusal dayanıklılık hangi durumda güçlenir? Duygusal dayanıklılık eğitimi nedir? Pozitif psikolojisi nedir? Psikolojik iyi oluş hali neye bağlıdır? Psikolojik üstünlük nasıl sağlanır?
ESNEKLİK ve TOPARLANABİLME BECERİSİ
Yaşadığımız süreç gösterdi ki zorluklarla başa çıkabilme becerisi kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor, kimi çok çabuk uyum, durumu kabul ve alınması gereken önlemler doğrultusunda yaşantısına devam etmeye çalışırken, kimi panik, korku ve endişe halini kendi yaşantısına, aile ve yakın çevresine yansıtarak sürecin gittikçe zorlaşmasına neden oldu.
Rezilyans pek çoğumuz için yeni bir kelimedir. Peki, nedir Rezilyans? Rezilyans, olumsuzluklara karşı hazırlıklı olma, stres ve travmayla başa çıkabilme, zor koşullara uyum sağlama, yıkıcı deneyimlerden bir şeyler öğrenerek başa çıkma ve gelişme kapasitesidir. Hem ruhsal, hem de fiziksel esneklik ve dayanıklılıktır. APA (Amerikan Psikoloji Derneği) ‘ne göre rezilyans; zorluklar, travma, trajedi, tehdit ya da ağır stres koşullarına iyi uyum sağlayabilmektir. Zorluklar karşısında yıkılmama ve olumsuzluklar geçince eski haline dönebilme becerisidir. Kırılmadan bükülebilme, eğilme, olay geçtikten sonra da eski şekline dönebilme kapasitesidir. Muson yağmurlarında bambuların kırılmadan neredeyse yere kadar eğilmeleri, yağmur geçince tekrar ayağa kalkmaları rezilyansa örnek olarak verilebilir.
GÜNÜMÜZDE BÜYÜK ŞEHİRLERDE YAŞAYAN ÇOCUKLAR NE KADAR REZİLYANTTIR?
Çocuklar, neredeyse hiçbir sorunla kendisi başa çıkmak zorunda kalmıyor. Sorunlarla baş edebilme yollarının ne olduğunu bilmesine rağmen, ya erteliyor ya da müdahale zor geldiğinden ve kendisine güvenmediklerinden uygulamada zorluk çekiyorlar. Aileler çocuklarının sorunlarını kendileri çözdüğü için çocuklar problem çözmede yetersiz kalıyorlar.
Çoğunlukla site içine sıkışan hayatlar, gelişen teknoloji çocuktan beklediğimiz dinamik, hareketli yapının pek çok zaman ortaya çıkamamasına neden oluyor. Sonuç olarak spor yapmamaya ve dengesiz beslenmeye bağlı obezite kaçınılmaz oluyor. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak bilinçli kullanılmayan akıllı telefonlar, tabletler, oyun konsolları, televizyonlar bireylere hızlı bilgi akışı sağlıyor. Bir bilgi sindirilmeden yeni bir bilgi ile karşı karşıya kalıyoruz ve bu sürekli olarak akıp gidiyor. Sonuç uykusuzluk, endişe ve en önemlisi hep bir şeyin eksik kaldığı hissiyle yaşamayı öğrenmek oluyor.
ÇOCUKLARDA REZİLYANS NASIL KAZANDIRILIR?
Çocuklarda Rezilyans gelişimi için gerekli koşullar:
- Çocuğun hayatında koşulsuz sevildiğini hissettiği bir kişinin varlığı,
- Ev dışından, kendisinden yaşça büyük, sorunlarını ve duygularını paylaşabileceği
- Güvenilir bir kimsenin varlığı,
- Sorunu olduğu zaman güvenebileceği bir ailesinin olduğunu hissetmesi,
- Örnek aldığı ve büyüdüğü zaman onun gibi olmak isteyeceği bir erişkinin varlığı,
- Çocuğun her şeyin düzelebileceğine dair inancının bulunması,
- Otoriteyi anlama ve bununla başa çıkabilme yolları geliştirmesi,
- Yeni şeyler denemek istemesi,
- Yaptığı şeylerde başarılı olmayı istemesi,
- Gelecekle ilgili planlarının olmasıdır.
REZİLYANS UNSURLARI KOŞULSUZ KABULLENME KOŞULSUZ SEVGİ SEÇİMLER YETERLİLİK ÖZGÜVEN GERÇEK BAŞARI ÇOCUK YETİŞTİRME TARZLARI
- Narsistik Ebeveynler “Benim çocuğum çok özel, çok zeki.” Böyle yetişen çocuklar, büyüdüklerinde eleştiriye dayanıklı olmaz, başkalarına empati duyamazlar. Bir hedef koyamazlar ve bunun için yeterince çabalayamazlar. Sürekli başkalarının onayına ihtiyaç duyarlar. Kendi sorunlarını çözemezler ve yetişkin hayatlarında çoğunlukla başarısız olurlar.
- Helikopter Ebeveynler Helikopter ebeveynler çocuğu yanlarından ayırmaz, sürekli çocuğu gözlemler ve en ufak bir soruna müdahale ederler. Böyle büyüyen çocuklar, kendi davranışlarının sonuçlarını görmeyi, sorunlarını çözmeyi, duygularını düzenlemeyi ve stresle başa çıkabilmeyi öğrenemezler. Çocukların her karşılaştıkları sorunda başka biri tarafından kurtarılacağını ya da sorunlarının çözüleceğini beklememeleri gerekir. Yetişkin hayatlarında mutsuz, özgüveni zayıf ve başarısız olurlar
- Otoriter Ebeveynler Korkutularak büyütülen çocuklar, korkak erişkinler olurlar. Sürekli suçluluk duyarlar. Hata yapmaktan, başaramamaktan, sevmekten, reddedilmekten korkarlar. Yetişkin hayatlarında kaygılı, panik ve iletişime kapalı olurlar.
- Tutarlı Ebeveynler Güçlü ve kırılgan olmayan bir çocuk yetiştirmede tutarlı ebeveynlik modeli en uygunudur. Çocuğu aşırıya kaçmadan korur. İhtiyaçlarını başta tam karşılarken çocuk büyüdükçe ve güçlüklerle karşılaşınca çocuğun kendi çözmesi için zaman verir. Ailelerin araya girip sorunu çözmesine ihtiyaç duymadan zorlukların üstesinden gelir. Yetişkin hayatlarında bağımsız, mutlu ve özgüvenli olurlar.
REZİLYANS GELİŞTİRME DİLİ
MİZAH
Bazen çocukta aşırı gerginlik yaratan bir durumda bir espri yapmak olayı yumuşatır. Şakalaşmak ve gülmek stresi ve çaresizlik hissini azaltır.
SAĞLIKLI DÜŞÜNMEYİ KORUYABİLMEK
Kötü olayı ayrıştırıp, bunun hayatın diğer alanlarını etkilemesine izin verilmemesi öğretilmelidir.
ARA VERME
Örneğin; ders çalışırken “anlamıyorum, yapamıyorum” krizine giren bir çocuğa “Hadi ara verelim!” denmelidir. Dikkatini başka yere çekme çok fazla düşünen, meşgul, yoğun ve stresli çocuklara iyi gelir.
YARDIM İSTEME
İlişkilerinde sorun yaşayan, diğer çocukların alaylarına maruz kalan çocuklarda etkilidir. Yılmayan çocuklar bir sorunları olduğunda sosyalleşerek, yardım istemeyi tercih ederler.
CESARETLENDİRME
Bazen ebeveynlerin cesaret vermekten başka yapabilecekleri bir şey yoktur. Ancak bu cesareti verebilmek bile çok önemlidir.
KABULLENME
Havaalanına yetişmeye çalışırken, trafik tıkanırsa, beklemekten başka çare kalmaz. Aileler, çocuklarına değiştiremeyecekleri şeyler için fazla üzülmemeleri ve enerji harcamamaları gerektiğini öğretmelidirler.
OLUMSUZ KONUŞMALARI ENGELLEME
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. Olumlu konuşmalar geleceğe daha umutla bakmaya, daha olumlu düşünmeye ve mutlu olmaya yardım eder. Olumlu iletişim sağlıklı birey olmada en etkili yoldur.