Asitler hayatımızla içiçe olan maddelerdir. Bedensel gelişimin yanı-sıra, toplumların, hayat standartlarının, sanayileşmenin ve teknolojinin gelişiminde çok önemli bir yeri vardır.
Asitlerin Sanayide Kullanım Alanları
Gübre endüstrisi :
Özellikle Hümik Asit (toprakta oluşan doğal ve organik bir asittir) başta olmak üzere kimyasal gübrelerin sunni olarak hazırlanmasında asitler kullanılmaktadır. Tamamıyla kendisi asit olan gübreler kadar gübre elde etme işlemlerinde de ayrıştırma, çözme ve birleştirme işlemlerinde asitler büyük rol oynamaktadır.
İnorganik tuzların elde edilmesi :
endüstriyel olarak yapılan birçok işlemde yapay tuzlar ön plana çıkmaktadır ve bu çeşitli tuzların elde edilebilmesi için asit/baz tepkimesine ihtiyaç duyulur.
Gıda sektörü :
Günümüzde gıdaların neredeyse tamamı işlenmiştir. Doğada kendi başına oluşan meyve/sebze/mantar haricinde tüm paketli ürünlerde ve marketlerden ulaşılabilen ürünlerde katkı maddesi bulunmaktadır. Bu katkı maddelerinin çoğunluğu ya asit kökenli ya da asit kullanılarak elde edilmiş yapay kaynaklardan oluşmaktadır. Süt endüstrisi (peynirler), içecek endüstrisi, buğday bazlı ürünler ve neredeyse tüm gıdaların hazırlanması asitler ile mümkün olmaktadır.
Boya sanayii ve renklendiriciler :
Petrokimya kökenli boyar maddeler, sentetik reçine ve kaplama ürünleri, kozmetik sanayii ve gıda boyaları başta olmak üzere birçok ürün yapay ortamlarda hazirlanmış asitler veya asitler kullanılarak işlenmiş ürünlerden oluşmaktadır.
Patlayıcı ve yanıcı maddeler :
Günlük hayatta ihtiyaç duyduğumuz ve endüstrinin olmazsa olmazı konumundaki bu grup asitler sayesinde
Pigment
İlaçların ana maddesi nedir? İlaç kimyası nedir? İlaç hangi kimya? İlaç sanayi ne yapar?
Boya üretimi ve boyama işlemleri Stearik Asit temelli ürünler birçok endüstri dalıyla içiçe geçmiştir.
İlaç sanayii ve ilaçlama endüstrisi
Fosforik asit (H3PO4) haşere ilaçlarında, yağ üretiminde, tıbbi içeriklerde ve ilaç sanayiinde kullanılan en popüler asittir.
Petrokimya ve petrol arıtma
Arıtım kimyası nedir? Asit kraking nedir? Arıtma kimyasalları nelerdir? Kimyasal arıtma neden yapılır? Alkilat nedir? Kraking işlemi neden yapılır? Buhar kraking nedir?
Suda bulunan petrolün çökertilmesi başta olmak üzere birçok noktada asitler kullanılır. Petrolün işlenme süreci tamamlandıktan sonra ise asitler sayesinde petrokimya ürünleri(başta şampuan, krem vs) birçok noktada ana madde konumundadır.
Çeşitli pil yapımıpillerin geneli baz temelli ürünler olmasına rağmen özellikle araçlarda kullanıla akülerde asit kullanımı esastır.
Metalurji
madde mühendisliği olarak tanımlayabileceğimiz metalurji alanında asit kullanımı öne çıkmaktadır.
Kaplama ve elektroliz
başta metal sanayii, otomotiv endüstrisi ve kuyumculuk sektörü gibi birçok endüstri asit kullanımı sayesinde faaliyet gösterebilmektedir.
Deterjan ve Kimya endüstrisi
toz deterjanların elde edilmesi ve hatta içlerinde bulunan renkli plastik granüllerin yapımı başta olmak üzere asitler temizlik ve kimya sanayiinin temel taşıdır. Temizlik ürünleri baz kökenlidir, bu noktayı gözden kaçırmamalısınız.
Arıtma sistemleri
Su arıtma, foseptik ayrıştırma ve arındırma işlemlerinde asitlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Katalizör
antifriz, petrol katkı maddeleri, petrokimya ve diğer sanayi ürünlerinde katalizör olarak kullanılan asitler bu grubu başlı başına bir sektör olarak önümüze çıkartmaktadır.
Günlük hayatta kullandığımız asitler Asitler günlük hayatta nerede kullanılır? 102 Asit hangi alanlarda kullanılır? 103 Asitler nerede bulunur? 104 En çok kullanılan asitler nelerdir? 105 Asit nedir ne işe yarar? 106 Dünyanın en güçlü asidi nedir? Süper Asit 107 Asitleri Anlamanın Yolları / Hangisi Asit Ezberleme Kısayolu 208 Asit maddelere örnekler 237 Pirhana Asidi Nedir? Pirana Asidi nerelerde kullanılır? Asitler hangi Asitler hangi Asitler ve bAZLAR gunluk hayatta nasil kulanilir Asitlerin listesi Asitlerin sanayide kulanım alanlarj
202311021146
Asit hangi alanlarda kullanılır?
Asitler ağır sanayiden, gıda sektörüne, teknoloji sektöründen, petrokimyaya, ev ihtiyaçlarından, giyim sektörüne kadar her yerde kullanılır.
Petrokimya
Petrol
Otomotiv
Kozmetik
Giyim
Boyama
Boya
Kimya
Temizlik
İlaç
Zehir
Gübre
Metal
Kuyumculuk
Maden
Gıda
Giyim
sektörleri ve neredeyse tüm sektörler, hatta yaşamın içerisinde her noktada.
Asit maddelere örnekler
Meyvelerin tamamı
Acı biber hariç tüm sebzeler
Sirke
Gazlı ve karbonatlı içecekler
Asit nedir ne işe yarar?
PH derecesi 7'den düşük olan, ekşi tatlı, aşındırıcı, keskin kokulu ve yakıcı etkiye sahip maddelerdir.
Asitler günlük hayatta büyük bir yer tutar. Gıdalar, temizlik ürünleri ve birçok alanda asitlerin önemi büyüktür.
Çamaşır suyu
İlaç ve gıda takviyeleri
Gazlı içecekler (gazoz, kola, soda ...)
Sirke
Ketçap
Turşu
Tıraş losyonu, tıraş köpüğü
Cilt bakım ürünleri
İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalar
örnek olarak verilebilir.
Asitler nerede bulunur?
Kahve asit mi baz mı?
Asitler evrenin varoluşunun temel öğelerinden birisidir. Asitlerin evrendeki formu düşündüğünüz gibi (özellikle sinema etksityle bilinç altımıza yerleştirildiği gibi) sıvı ya da üzerinden buhar çıkan bir halde olması söz konusu değildir. Asitler gaz, sıvı, katı, plazmik yapılarda olabilir. Bu nedenle toprakta, suda, meyvelerde, insanlarda hatta havada bulunurlar.
içiçe olduğumuz ve en çok ihtiyaç duyulan asitlerdir.
Humik / Hümik Asit Nedir?
Hümik asitler toprağın kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerini etkileyerek bitki gelişimine yardımcı olmaktadırlar. Hümik asitlerin besleyici fonksiyonları özellikle makro ve mikro besin elementlerinin bitkiye geçişinde ortaya çıkmaktadır.
Hümik Asit' in bitkilere en iyi uygulama zamanı; meyve ağaçları için hasat sonrası veya kıştan çıkarken, çiçeklenmeden en az 25 ‐ 30 gün öncesi, diğer bitkiler için ise ekim veya dikimden önce veya esnasında olmakla birlikte bitkilerin gelişme dönemi boyunca her zaman uygulanabilir.
Pirana asidi -1 PH derecesine sahip, oksitleme özelliği olan bir asittir.
Piranha asidinin içeriğinde konsantre sülfürik asit ve %30 ile %50 oranında hidrojen peroksit bulunan bir karışımdır.
Genelikle organik maddelerin temizliğinde kullanılır. Sanayide destek ürünü olarak önümüze çıkan bu asit; üretim süreçlerinden daha çok geridönüşüm ve kozmetik işlemlerinde yer almaktadır.
enable
Mol nedir? Avogadro nedir? Herkes için anlaşılır kimya konuları.
Asetik Asit Nedir?
Kovalent Bağ
Kimyada Bileşikler Nasıl Adlandırılır?
Baz Nedir? Hangi Maddeler Bazdır?
Atom ve Periyodik Sistem
Tuz Nedir? Herkes İçin Anlaşılabilir Kimya
pH Dengesi, Asit, Baz ve Sulu Çözelti Dengeleri
Simya nedir? Simyacı ne demektir?
family_star
Kibarlık Budalası - Kitap Özeti
Sivrisineklerden Kurtulma Yolları
Uzaktan Eğitimde En Yüksek Verimi Almanın Yolları
Yalova Thermal Spas
Astigmat / Astigmatizma
Dinamometre : Kuvvet Ölçer
Ergenlik Döneminde Ebeveyn Yaklaşımları ve Sonuçları