Çözelti / Solüsyon
En az iki maddenin herhangi bir oranda bir araya gelerek oluşturdukları homojen karışımlara çözelti ya da solüsyon adı verilir. Diğer bir deyişle; bir maddenin başka bir madde içinde gözle görülemeyecek kadar küçük tanecikler halinde dağılarak (homojen) bir karışım oluşturmasına çözünme ve elde edilen karışıma ise çözelti denilmektedir.
Bir çözeltiyi oluşturan maddelerden yüksek miktarda olanına çözücü, az olanına ise çözünen adı verilir. Evrende birçok çözücü ve çözünen madde vardır. Mevcut teknolojimize dayanarak söyleyebiliriz ki; doğadaki en iyi çözücü sudur. Genelde çoğu katı, sıvı ve gaz maddeler suda çözünürler. Gazoz, çay, deniz suyu, limonata, mürekkepli su, alkollü su, şekerli su çözeltiye örnek olarak verilebilir.
Çözünme olayı erime ile karıştırılsa da ikisi de farklı eylemlerdir. Çözünmede dışarıdan bir ısı desteğine ihtiyaç yoktur.
Çözelti türleri üç ana başlık altında toplanabilir:
- Çözücünün fiziksel haline göre :
- İletkenliklerine göre :
- İyonik / Elektrolit Çözeltiler : çözünen madde çözünürken iyonlarına ayrılıyorsa elektrik akımını iletir. Örneğin tuzlu su ( tuz suda Na+ ve Cl- olarak ayrışır)
- Yalıtkan Çözeltiler : kovalent bağlı bileşikler çözücü madde içerisinde moleküllerine ayrılarak çözünür. Mesela alkollü su bu nedenle elektrik akımını iletmez.
- Çözünen madde miktarına göre :
- Doymuş Çözeltiler : çözücünün çözebileceği maksimum maddeyi çözebildiği durunlara denir.
- Aşırı Doymuş Çözeltiler: çözeltinin azami (maksimum) çözebileceği madde miktarından daha fazla madde çözünmüş durumdaki çözeltilerdir ve kararsız yapıdadırlar. Bu çözeltilerde bir miktar çözünen madde çökerek doymuş çözelti haline gelir.
- Doymamış Çözeltiler : bir çözücünün çözebileceği azami (maksimum) maddeden daha azını çözdüğü durumlardır. Bu tür çözeltilere belli bir miktar daha çözünen eklendiği zaman çözücü, eklenen çözüneni de çözebilir.
- Seyreltik Çözeltiler : çözünenin az olduğu çözeltilerdir. Birim hacme düşen çözünen madde miktarı ne kadar azsa çözelti o kadar seyreltiktir.
- Derişik Çözeltiler : çözünen miktarının çok olduğu çözeltilerdir. Birim hacme düşen çözünen madde miktarı ne kadar çoksa çözelti o kadar derişiktir.
Çözeltide çözünmüş olarak bulunan madde miktarına derişim ya da konsantrasyon denir.
Son olarak konuyu artık bağlayalım :)
Titre / Ayarlı / Titrant / Standart Çözeltiler
Asit ya da baz derişimi bilinen ve bu sayede titrasyonda kullanılabilen çözeltilere titre çözelti denir.
- Normal Çözeltiler
- Molar Çözeltiler
- Ozmolar Çözeltiler
- İzotonik Çözeltiler
- Hipotonik Çözeltiler
- Hipertonik Çözeltiler
- Standart Çözeltiler
Çözeltiler Çözelti nedir özellikleri nelerdir? Çözelti türleri nedir? Çözelti nedir 5 örnek? Çözeltinin diğer adı nedir? Kolonya bir çözelti örneği midir? Çözelti kaça ayrılır? Bir çözelti nasıl hazırlanır? Çözelti Nedir 3 örnek? Çözelti ve karışım aynı şey mi? Çözücüler nelerdir? Çözeltiler kaç fazdan oluşur? Sıvı çözelti nelerdir? Doymuş çözelti örnekleri nedir? Süt bir çözelti midir? Gerçek çözelti ne demek? Çözünme nedir 4 sınıf? Gazoz bir çözelti midir? Çelik bir çözelti midir? Tuz su karışımı hangi tür karışımdır? Sirke bir çözelti midir? Sirke ne tür bir karışımdır? Türk kahvesi çözelti mi? Çözelti formülü var mıdır? 5 lik çözelti nasıl hazırlanır? Çözelti elektrik akımını iletir mi? Çözelti nasıl seyreltilir? Çözelti hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Çözelti hazırlama aşamaları nelerdir? Çözünen ne demek kimya? Çözelti ilaç nedir? Çözelti nedir tıp? Ayran bir çözelti mi? Süt bir karışım mı? Sis bir çözelti midir? Su bir çözücü mü? Alkol çözücü müdür? Suyun iyi bir çözücü olmasının nedeni nedir? Kolonya sıvı sıvı bir çözelti midir? Çok Doymuş çözelti Nedir? Çözelti çözücü nedir? Duman bir çözelti midir? Toprak bir çözelti midir? 1 litre suda kaç gram tuz çözünür? Ideal çözelti ne demek? Hava bir çözelti mi? Çorba bir çözelti midir? Mürekkep bir çözelti midir? Duman nasıl bir karışımdır? Çözelti nedir laboratuvar? Çözelti ışığı saçar mı? Çözelti ve kolloid arasındaki fark nedir? Çözelti ne demek fen? Kaç çeşit çözünme vardır? Şeker nasıl çözünür? Kolonya bir çözelti mi? Maden suyu bir çözelti midir? Limonata çözelti midir? Çözelti türleri kaça ayrılır? Zeytinyağlı su adi karışım mıdır? Deniz suyu çözücü mü çözünen mi? titre titrant ve titrasyon ne demek? Basitçe anlat
Normal Çözeltiler
1 litresinde 1.008 g (1 atom gram) H+ bulunan çözeltilere normal asit çözeltisi , 17.008 g OH- bulunan çözeltilere de normal baz çözeltisi denir.
Çözeltide mevcut H+ ve OH- iyonları miktarının arttığı / azaldığı oranda normalite de artar veya azalır (5 N veya 0.3 N gibi) .
Normalite N ile gösterilir. Bir maddenin 1 N çözeltisi, 1 Litresinde o maddenin 1 eşdeğer gramını (yani ekivalan gram) içeren çözelti demektir.
Eşdeğer gram = Molekül gram / değerlik
Video : Murat YILDIZ