Döner bir makinenin çıkış kuvvetini ölçmede kullanılan aygıttır. Dinamometre günlük hayatta elektrik motorlarının, buhar makinelerinin, benzin ve dizel motorların beygir gücünü (Hp) ölçmede kullanılır. Döner parçaya uygulanan burma kuvvetiyle açısal hız çarpımı yapılarak güç öğrenilir.
Newton
SI birim sisteminde kuvvet birimi olup simgesi N'dir. Terim, fizik bilimine yaptığı katkılar nedeni ile İngiliz bilim adamı Isaac Newton'un adı ile anılır. Kütlesi 1 kg olan bir cismin hızını, 1 saniye içerisinde 1 m/s arttırmak için o cisme uygulanması gereken kuvvet, newton cinsinden olarak tanımlanır.
Dinamometre (ya da kuvvetölçer) genel olarak elektrik motorlarının ya da otomobil motorlarının beygir gücünü ölçmek için kullanılmaktadır. Döner parçaya uygulanan burma kuvveti (moment) ile açısal hızın çarpımı, kuvveti verir. Kuvvet ölçen dinamometrelerden en yaygın kullanılanı, esnek bir metal halkadan oluşur. Bu halkayı sıkıştıracak biçimde bir kuvvet yüklendiğinde halka burulur ve burulma miktarına göre kuvvet ölçülür. Cismin uyguladığı kuvvet ne kadar büyükse yay o kadar gerilir. Dinamometrede ölçülen değerler, Newton birimiyle (N) gösterilir. (1 Newton = 1/9,81 kg)
Dinamometreler metallerin esneklik özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır. İç içe geçmiş iki borudan oluşur. İçteki boruda yay asılıdır. İçteki borunun üzeri eşit olarak bölmelendirilmiştir. Cisim içteki borunun ucundaki çengele takılır. Yer cismi ne kadar kendine doğru çekebilirse o cismin ağırlığı o kadardır.Aynı zamanda bu Dinamometrelerin küçüğü de vardır.Bunlar ise daha küçük birimli kuvvetleri ölçer .
Dinamometreler metallerin esneklik özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır. İç içe geçmiş iki borudan oluşur. İçteki boruda yay asılıdır. İçteki borunun üzeri eşit olarak bölmelendirilmiştir. Cisim içteki borunun ucundaki çengele takılır. Yer cismi ne kadar kendine doğru çekebilirse o cismin ağırlığı o kadardır.
Dinamometrelerin üzerinde ölçebileceği maksimum (azami) kuvvet yazılıdır. Şayet bu maksimum kuvvetten daha büyük bir kuvvet uygulanırsa dinamometre kırılır, en azından esnekliği bozulur.
Dinamometrelerde hassas ölçüm için kalın yay kullanmak gerekir. Kuvvetin birimi Newton'dur ve "N" harfi ile gösterilir. Her dinamometre tüm kuvvet büyüklüklerini ölçebilir.
Dinamometre kuvvet veya ağırlık ölçmede kullanılan araçtır. Ağırlıkta bir kuvvet olduğu için ağırlığı da ölçer.Dinamometre içerisinde esnek yay bulunur. Ağırlık yerine cisim veya kuvvet bağlandığında yay esneme yapar.
Dinamometre, bir nesnenin kuvvetini ölçmek için kullanılır. Bir metre üzerinde ibresi veya ekranı olur ve kuvveti ölçmek için kullanılan bir mekanizma içerir. Makine veya araçların performansını, motorların gücünü veya diğer fiziksel kuvvetleri ölçmek için kullanılır.
Model 1 - Plastik şişe ve kapağı, kanca, tel, lastik ve ibre olabilecek karton/plastik/kağıt yeterlidir.
Model 2 - Basit dinamometre yapımı için gerekli olan malzemeler arasında enjektör, 3 adet ataç, paket lastiği, bakır tel, kıvırma ve kesme işlemleri için pense, çivi bulunmaktadır. Bir diğer yöntemin ise pet şişe ile dinamometre yapımı olduğu bilinmektedir.
Kullanılan bu dinamometreler içinde yer alan esnek yay aracılığı ile çalışır ve çok hassas bir ölçüm gerçekleştirir. Yaya uygulanan kuvvet sonucunda ise, yay gerilmesi ile birlikte kuvvet sonucuna ulaşılır. Dinamometre, birimi ise, 'Newton' (N) olarak bilinir.
Dinamometreye sadece kuvvet ölçmede kullanılır. Aynı zamanda ağırlık da bir kuvvet olduğundan dolayı, dinamometre sayesinde cisimlerin ağırlığı da ölçülmüş olur. Bu sebepten el kantarı da bir çeşit dinamometre olarak kullanılabilmektedir.
Dinamometre, motorların ve çeşitli mekanik cihazların kuvvetini, torkunu ve güç çıkışını ölçen temel bir test aracıdır. Dinamometre ölçümleri, mekanik ve biyomekanik sistemlerin optimum parametreler dahilinde çalışmasını sağlayarak performans, verimlilik ve dayanıklılığı değerlendirmek için çok önemlidir.
Dinamometre herhangi bir şeyin kuvvetini ölçmek için kullanılır. Kuvvet ölçen bir alet olduğundan, araçlarda da kullanılabilir. Özellikle araçların motorlarının gücünü ölçmek için tercih edilmektedir. Dinamometre kullanılarak bir aracın motor gücü öğrenilebilir.
Dinamometre, bir kuvvetin ölçülmesi için kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz, bir kuvvetin büyüklüğünü ölçmek için kullanılan bir sensörden ve bu sensörden gelen bilgiyi işleyen bir okuyucudan oluşur.
Öğrencilerden sık sık gelen hatalı soru. Asıl soru kuvvet vektörel midir?
Kuvvet cisimler üzerinde hareket ve şekil değişikliği yapan etkidir. 'F' ile gösterilir. Birimi Newton'dur. (N) . Dinamometre ile ölçülür. Vektörel bir büyüklüktür.
Dinamometreler metallerin esneklik özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır. İç içe geçmiş iki borudan oluşur. İçteki boruda yay asılıdır.
Dinamometrelerin içindeki yayların esneklik özelliği sayesinde uçlarına bir cisim asıldığında kütlesinin büyüklüğü ile orantılı olarak yayda bir uzama meydana gelir.
Dinamometrelerin özellikleri arasında ölçüm hassasiyeti, ölçüm aralığı, kullanım kolaylığı ve dayanıklılık bulunur.
Kuvvet ölçen dinamometrelerden en yaygın kullanılanı, esnek bir metal halkadan oluşur. Bu halkayı sıkıştıracak biçimde bir kuvvet yüklendiğinde halka burulur ve burulma miktarına göre kuvvet ölçülür. Cismin uyguladığı kuvvet ne kadar büyükse yay o kadar gerilir.
Kuvvet ölçer
Diğer adı kantar olarak yer alan dinamometreler, dijital versiyonları ile hassas ölçümler yapmaktadır. Söz konusu dinamometre hassas ölçüm yaparak 500 newton ile 50 kgf arasında kuvvet kapasitesi sergilemektedir.
Dinamometreler, yaylı tip, hidrolik tip, elektronik veya dijital tip olabilir.
Kuvvet dinamometre (kuvvet ölçer) ile ölçülür.El kantarı da bir çeşit dinamometredir. Dinamometreler yayların esneklik özelliğinden yararlanarak yapılır.
Hayır.
Yerkürenin, üzerinde bulunan cisimlere uyguladığı kütle çekim kuvveti ise yer çekimi kuvveti olarak adlandırılır. Yer çekimi kuvvetinin yönü daima yerin merkezine doğrudur. Kütleye etki eden yer çekimi kuvvetine ağırlık denir. Ağırlığın birimi, kuvvet birimi olan Newton'dur (N).
Kişilik Gelişiminde Anne ve Babanın Etkileri |
Stuffed Zucchini Blossoms in Yogurt Sauce |
PASS Teorisi Nedir? |
Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro |
Mol nedir? Avogadro nedir? Herkes için anlaşılır kimya konuları. |
Olumlu Bir Aile Ortamı Kurmanın Sırları |
Elektroliz Nedir? |
Newton Çarkı |
Arkadaşlık İlişkileri |
Hz. İsmail A.S |
Fyodor Dostoyevski Eserleri ve Hayatı |
Hedy Lamarr and Technology |
Kardeş İlişkileri |
İki Basamaklı Doğal Sayılar |
Kimyada Bileşikler Nasıl Adlandırılır? |
Oyunun Çocuğun Psikolojik Sağlamlığındaki Önemi |
Yaz Tatili İçin Etkinlik Önerileri |
Çözelti Nedir? |