Türkler Orta Asya'dan Kuzey Amerika'ya, Finlandiya'dan Sudan'a ve Yakutistan'dan Orta Avrupa'ya kadar yayılmış bir toplumdur. Özellikle tarihçi ve etimologlar tarafından yapılan araştırmaları incelediğinizde bazı temel davranışlar ve yapılanmalar öne çıkarak ortak bir fikir olarak önümüze gelmektedir.
Türkler diğer ırklara nazaran daha çok göçebeliği tercih eder. Bu nedenle toprak edinmeden önce binek yani araç almayı tercih eder. Atları evcilleştiren ve atı binek olarak kullanan ilk millettir. Bu yaklaşım beraberinde ise silah ya da savunma araçlarını gündeme getirir.
Türk toplumlarında kadın değerlidir. Hiçbir millet Türkler kadar kadına hürmet etmez ve kadını üstün tutmaz. Türklerde ise durum ciddidir. Kadınlar ve erkekler eşittir. Birlikte savaşır, birlikte avlanır ve birlikte yönetirler. Hatta Türk boyları arasında çıkan çatışmalarda Hatunların kaçırıldığı ve bu nedenle kabileler arası kavgaların Hatun tekrar evine getirilene kadar sürdüğü bilinmektedir. Han ve Hatun hiyerarşinin en üstünde yer alan mevkilerdir. Bunlardan birisinin eksikliği yönetimi teslim etmekle eş değerdir.
Türkler dünya üzerinde akar su ile temizlenen tek millet olma özelliğine sahiptir. Asla durağan su ile temizlenmez, küvet ve açık havuz gibi yapıları kullanmazlar. Yerleşik hallerde bile temizlik için topraktan gelmeyen suyu kullanmayı tercih etmezler.
Türkler tarih boyunca tuvalet sonrası yıkanan tek millettir. Asla taş, yaprak ya da benzeri bir temizlenme şeklini tercih etmemiş, tuvaletlerini yaşam mahallerinin dışında inşaa etmiştir.
Türkler yazılı beyanlar kadar sözlü beyanları da önemseyen bir millettir. Büyük ülkeler kurmuş olmarına rağmen sadece yazılı antlaşmalarla değil sözlü mütabakatlarla da varlıklarını idame ettirmiş, halk arasında da sözlü beyanlar ve verilen sözler hüküm olarak kabul görmüştür.
Türkler asla kimseye itaat etmeyen, esareti sevmeyen ve tek düzeliği tercih etmeyen bir millet olmuştur. Buna rağmen aşırı disiplinli yaşar ve savaşırlar. Bunu ise fikir birliğine vararak seçtikleri lider ya da akıl hocasıyla tek vücut olarak hareket etmeleridir. Tengrizm (inançları) ve devlet yönetim modellerinde de bunun izleri görülmektedir.
Türkler konuksever, merhametli, hoşgörülü ve yardıma açık bir topluluktur. Savaşırken de barış halindeyken de bu esasların dışında hareket etmezler. Yere düşene vurulmaz kaidesi bir Türk dusturudur.
Türkler asla esir ya da köle kullanmazlar. Diğer toplumlarda olduğu gibi esirleri asla işçi olarak kullanmazlar.
Türkler asla inançlara karşı ön yargılı ya da karşıdakinin inancını önemseyen bir toplum olmamıştır. Bu sebeple toplumda asla dini inanç nedeniyle bir yükselme ya da dışlanma söz konusu değildir. Din adamları asla sistemde özel imtiyazlara sahip olmamıştır. Ayrıca Türkler; bireysel inancın bireyin kendisini bağladığını düşünür. Farklı inançlarda olan topluluk üyelerinin ise gruplaşarak ibadetlerini gerçekleştirmesinde bir sakınca görmez. Bu nedenledir ki birçok farklı dine mensup Türk topluluğu bulunmaktadır. Çoğu Türk devleti de ne yazık ki farklı dine mensup grupların lobicilik faaliyeti nedeniyle parçalanmıştır.
Türklerde şifacıya Kam adı verilridi. Kam, Gam ya da Ham olan kişi dini inancı temsil etse de asıl işi sağlık ve mühendislik olmuştur. Ruhani liderliği kadar doktorluğu ve mekanik geliştirme yetenekleri kamları değerli kişiler haline getirmiş, sıradan din adamlarından farklı olarak yönetimde söz hakkı alabilen kişiler olmuşlardı. Türkler gelişimi ve bilimi seven bir ırktır. Tuvaletten çamaşır yıkama gereçlerine, ısıtma sistemlerinden silahlara birçok konuda Türkler öncülük etmiştir. Göçebe olmalarının bir avantajı da bu gereçleri daha hızlı geliştirirken gittikleri yerlerde de tanıtmış olmaları insanlığa büyük fayda sağlamıştır.
Türkler doğa kanunlarına dayanan bir adalet fikrine sahiptir ve bu genlerine kadar işlemiştir. Haksızlığa, zulme ve gereksiz yere savaşmaya karşı bir ırk olan Türkler sömürgecilik yapmamış, adaletsiz olmamış ve asla asaletinden ödün verecek suçlar işlemekten kaçınmıştır. Bu da temel inançları, adaleti uygulamadaki cesaretleri ve diğer canlılara olan sevgisinin bir ürünüdür.
Türkler yerleşik düzeni tercih etmese de kurdukları yerleşklerde ilk olarak ağaçlandırma yapmaya çalışmış, bitki yetişmeyen tundra Orta Asya topraklarında bile ağaçlandırma için mücadele etmişlerdir. Eğer yerleşik Türk illerine bakarsanız ağaç, çeşme, ışık alan ve çevresi ağaçlandırılmış düz caddelere rastlarsınız. Ayrıca sürekli olarak ormana ve doğaya kaçma isteği Türklerin dizginleyemedikleri bir dürtüdür.
Doğa ile aralarında özel bir bağ bulunan Türkler sadece at ve kurt değil atmaca, geyik gibi birçok hayvanı da ilk olarak evcilleştirmiş bir millettir.
- Yoğurt, Kefir, Kımız ve tulum peyniri gibi sıradışı tekniklerle üretilmiş, dünya çapında yer edinmiş gıdalar.
- Kurutma ve füme teknikleri, pastırma, çiroz vb.
- Yerleşik düzene geçen gruplarda boza ve bira ( Türkler tahılı diğer milletlerden daha sonra kullanmaya başlamıştır.)
- Dünya çapında üne sahip yaprak sarma ve şiş kebap ise Orta Asya'dan günümüze kadar ulaşan farklı lezzetlerdir.
Türkler göçebe olmaları ve toprağa yatırım yapmamaları nedeniyle sadece yetiştirebildiği ve üretebildiği ürünler üzerinden ilerlemiş, bu durumda sistemin para olarak kabul ettiği materyallerin ötesinde farklı bir ticaret sistemi yürütmüş ve bu nedenle banka gibi kapitalizm simgesi yapılara tanışmaları çok geç olmuş, günümüzde de fark edeceğiniz üzere halen bu sistemlerle tam olarak istikrarlı bir ilişkisi oluşmamıştır 😊
En Eski Türk Anayasası başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.
Çocukların Sosyal ve Duygusal Öğrenme Yetenekleri |
Statik Elektrik Nedir ? |
Avukat - Meslek Tanıtımı |
Düzenli Ödev Yapma ve Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? |
Mindfulness |
TERMAL: Für Welche Krankheiten Die Spa - Behandlung, Nützlich Sind? |
Atom ve Periyodik Sistem |
Hedy Lamarr and Technology |
Arkeler Alemi |
Atmosfer Nedir? |
Çocuklarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri |
En Eski Türk Anayasası |
Hipermetropi Nedir? |
Travnik Tarihi 17. Yy |
Thermal und Goldmedaille |
Mantarlar - Fungi Alemi |
İki Basamaklı Doğal Sayılar |
Çalışma Davranışları |