Miyop; göz yuvarlağındaki şekil bozukluğu nedeniyle oluşan bir göz kusurudur. Göz yuvarlağı normalde tam dairesel ve simetrik olarak kabul edilirken, miyopi olan göz sanki bir tenis topunu iki yandan sıkıştırdığınızdaki gibi üstlerden basık ve simetrisi bozuk olmaktadır. Üstlerden basık gibi görünen bu göz yuvarının doğal olarak iç odak yapısı da kaymıştır. Normalde gözün arka kısmına denk gelen görme noktası daha da geride kalarak gelen görüntünün öne düşmesine neden olur. Bu nedenle de miyop sorunu olanlar uzağı bulanık görürler.
Daha detaylı anlatacak olursak; miyop olan gözün görme bileşenleri de olması gerektiği hizada ve mesafede değildir. Miyoplarda, gözün kırıcı bileşenleri gözün ön - arka çapına göre fazla güçlü ve/veya gözün ön - arka çapı gözün kırıcı bileşenlerine göre daha uzundur. Bu bozukluk aslında yakındakileri görme açısından bir avantaj oluşturur.
Çünkü yakındaki nesneleri görmek için daha çok mercek/iris gücü gerekir, Miyoplarda bu durum baskı nedeniyle yüksek olduğu için yakını çok iyi görmektedirler. Ama aynı durum tam tersi olduğu uzak için bir dezavantajdır. Bu nedenle miyop olanlar 6 metreden sonrasını bulanık görürler.
Bunun daha detaylı olarak sebebine bakacak olursak; insan gözüne 6 metreden uzak olan nesnelerin ışığı göze paralel bir açıyla gelmeye başlar, en azından bilimsel açıdan bu şekilde kabul görmektedir. Paralel gelen bu görüntü ise retinada odaklanamaz.
Miyop için kalın mercekli gözlük ve lensler çözüm sağlamaktadır. Lazer ve implant tedavileri ile tamamen çözülecek bir durumdur. Ama bu ikinci çözüm ileride oluşabilecek diğer sorunlarda müdahale olanağını sınırladığı için orta yaş ve üzeri hastalara tavsiye edilmektedir.
Miyop genellikle okul çağlarında fark edilir. Çocuklar tahtayı göremediklerini söylerler ya da geceleri dış mekanlarda rahatsız olurlar. Bu durumda mutlaka kapsamlı bir göz muayenesi yapılmalıdır. Çünkü miyop birçok göz kusurunun habercisi olabilir. Yaşam planının bu hastalıklara göre yapılması, bilinçli hareket edilmesi şarttır. Daha detaylı bilgi 👇 sorular kısmında yer alacaktır.
Dejeneratif olmayan miyop 19 - 20 yaşlarına kadar azar azar yükselerek son noktasında kalır ve 40lı yaşlarda ise doğal sebeplerle başlayan hipernetropiyle 0 noktasına dönüşe başlar. Bu türlerde genelde 4 dereceye kadar yükseldiği görülmektedir. Miyop 3° - 6° arası ise orta seviye, 6° ve üzeri ise yüksek miyop olarak adlandırılır.
Dejeneratif miyoplarda ise durum farklıdır. Astigmatizm ve/veya genetik kusurların da etkisiyle 50li yaşlara kadar ilerleyen miyop, ileriki süreçte de katarakt söz konusu olabilir.
-4.00 ve altındaki dereceler düşük miyop olarak tanımlarnır.
Orta derece miyop -4.25 ve -5.75 arasında kalan gruptur. Renk dağılımı sorunları ve glokom olasılığı yüksektir.
Yüksek derce miyop ise -6.00 ve üzeri için geçerli bir tanımdır. Hastalar genellikle baktıkları noktada uçuşan cisimlerden, görüntüde yüzen gölgeli ya da yarı saydam parazite benzer nesnelerden bahseder. Miyop hastalarının yaklaşık yüzde 30u yüksek miyop hastasıdır.
Genetik etki : yapılan bilimsel çalışmalarda miyopinin yüzde 60 ila yüzde 90 arasında genetik etkiyle oluştuğu kanıtlanmıştır. Son 20 yılda yapılan gen/dna araştırmaları sonucu miyop ile ilişkili 15 kromozomda 18 bölge saptanmış fakat birebir ilişkisi halen netlik kazanmamıştır, GJD2 (connexin36 / CX36 / GJA9) protein-bağı ile de ilişkisi saptanmıştır. Aynı zamanda miyopi ve yüksek zekalı insanlarda görülmesi üzerine halen araştırmalar devam etmektedir. Dokümanlar kısmında İngilizce .pdf kaynağa ulaşabilirsiniz.
Yapay ışık etkisi : yapay ışığın göz üzerindeki etkileri bilinmektedir. Fakat direkt olarak miyop, astigmat veya hipermetrop için sebeptir demek için yeterli kanıt bulunmamaktadır. Ama epileptik etkileri ve reseptötlere verdiği hasarlar bilimektedir. Özellikle televizyon, bilgisayar, telefon gibi cihazların ekranlarında gelen ışık, lazerler, led lambalar ve diğer yapay ışık kaynaklarının gözde sorunlara sebep olduğu, karışıklığa neden olduğu ve retinada odaklanma sorunları oluşturduğu bilinmektedir. Avusturya'da gerçekleştirilen bir deneyde kırmızı ışıkta yetiştirilen tavuklarda mavi-yeşil ışıkta yetişenlere göre daha yüksek miyopi gözlemlenmiştir.
Bu ve diğer göz sağlığı konulu bilimsel, güncel, ispatlı ve ticari kaygılardan arındırılmış içeriklerimizde size çevirerek sunduğumuz orijinal deney, tez, makale ve kaynaklara www.ncbi.nlm.nih.gov ve iovs.arvojournals.org adresleri üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yakın çalışma : yakın mesafeden ince işçilik ve uzun süreli çalışmaların miyop oluşumuna etki ettiği iddiası henüz tam olarak ispatlanamamıştır, ama bu konuda da diğerleri gibi akademisyenler ikiye ayrılmış durumdadır.
Sonuç olarak göz kusurlarından astigmatizm, miyop veya hipermetrop kusurları; sağlıklı yaşam koşullarına sahip, genetik sorunları olmayan insanlarda oluşumu ve/veya ilerlemesi daha zayıf bir ihtimaldir.
Miyop tedavisinde kalın mercekli (iç bükey / konkav) camlar veya kontakt lensler kullanılır. Lazer ve implant çözümler arasında yer almaktadır. Bu konuda göz doktoru; hasta dosyası oluşturup, belirli bir süre takip ederek hastayı yönlendirir.
Göz damlasının miyop için tedavi edici olduğu konusunda çok fazla iddia ve uygulama vardır. Fakat yan etkileri nedeniyle Atropine adındaki bu damlanın uygulaması çoğu ülkede durdurulmuştur. Amerikan Oftalmoloji Akademisi'nde yer alan makalelerde bu damlanın yan etkilerinin azaltılması için çalışmaların sürdürüldüğü bilinmektedir. (Dr. Siatkowski)
Bunların dışında tedavi etkisi olan en değerli kaynaklardan birisi GÜNEŞ IŞIĞIdır. Yapılan incelemeler sonucu günde 3 saat güneş ışığında ve temiz havada kalan çocukların gözlerinde miyop etkilerinin azaldığı, aynı şekilde geceleri bu durumun duraksadığı ya da normal seyrine döndüğü saptanmıştır.
Sıkça Sorulan Sorular
Astigmatizm olmayan gözlerde -0.75 ve altı derecelerde 3 aylık periyotlarla göz kontrolü yapılmak koşulu ile sürekli kullanıma gerek olmayabilir, ama bu durumdan doğabilecek riskleri kimse üstlenmek istemez. 1.25 dereceden daha yüksek derecelerde ise miyop derecesinin daha da ilerlediği bilinmektedir.
Küçük çerçeveli gözlük önerisi yaygındır fakat çocuklar için gözlük seçimi yaparken olası kazalara ve gözlüğün sürekli temizliğe uygun yapıya sahip olması dikkate alınmalıdır. Kontakt lens ise konforludur ama çocuklara (20 yaş altı) kullanması tavsiye edilmez. Çünkü kontakt lensler 6 saatte bir temizlenmeli ve bakteri / mantar oluşumu yaygın olduğu için bu risk dikkate alınmalıdır.
Genetik faktörler, kadınlarda doğum sonrası yine genetik faktörlere bağlı olarak göz kusurlarının tamamı, gözü yormak, ekran ve diğer yapay ışıklar. Hepsinin etkisi ve kesinlik derecesi yukarıda yer almaktadır.
Miyop, miyop ve astigmat bir arada olan hatta miyop, astigmat ve retinitis pigmentosa (gece körlüğü) olan hastaların IQ seviyesinin daha yüksek olduğu, kardeşler arasında bu kusurlara sahip olanların diğerlerine göre daha zeki olduğu, dünya çapında bilinen dehalardan bu rahatsızlıkların en az ikisine sahip olanların oranının yüksek olduğu bilinmektedir. Bu konuda yukarıda değindiğimiz üzere connexin36 protein bağı incelenmektedir. Bizim de takipçisi olduğumuz Amerikan Oftalmoloji Akademisi bu konuda sürekli güncel makale yayımlamaktadır.
Miyop hastaların düzenli olarak muayene olması önerilir. Düzenli olarak göz dibi muayenesi ile riskler asgari düzeye çekilir. Miyop derecesi yüksek olan hastalarda ara ara rastlanan bir durum retina yırtılmaları ve fundus (göz dibi) kanamalarıdır. Göz yuvarının basıklığı nedeniyle mevcut yapısal bozukluklar bu tür reaksiyonlara sebep olabilir. Hematom ve baskı nedeniyle görüş yetisi yitirilebilir.
Soru ve deneyimlerinizi bizimle paylaşarak insanların bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.
Bilinçli Teknoloji Kullanımı |
Dijital Dünyada Ebeveynlerin Bilmesi ve Dikkat Etmesi Gerekenler |
İlkokul Öğrencilerinin Gelişim Evreleri |
Freibad Termal |
Mol nedir? Avogadro nedir? Herkes için anlaşılır kimya konuları. |
Akciğer Modeli Nasıl Yapılır? |
Elektroliz Nedir? |
Hayvanlar Alemi Sunumu |
Atom ve Periyodik Sistem |
Le Chatelier Prensibi |
Oyunun Çocuğun Psikolojik Sağlamlığındaki Önemi |
THERMAL Reisestrecke |
Davranışımı Gör Duygumu Anla |
Newton Çarkı |
Üniversite Öncesi Son Öğretim Yılında Öğrencileri Neler Bekliyor? |
Bulunmaz Hint Kumaşı Nedir? |
Çocuk ve Ergenlerde Psikolojik Sağlamlık |
Düzenli Ödev Yapma ve Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? |