Ay - Kamer - Mah
Eski dilde Kamer veya Mah olarak adlandırılan gök cismi. Daha detaylı bilgi sayfanın ilerleyen kısımlarında mevcuttur.
Ay'ın Evreleri Ne Demektir?
Dünyadan bakıldığında Ay'ın aldığı ışığa bağlı olarak görünümüne Ay'ın evreleri / halleri / safhaları ya da fazları denilmektedir.
Ay'ın Dünya etrafındaki anlık konumu, Dünya'nın Güneş ile olan pozisyonu ve Dünyadan izlendiği yerin konumu nedeni ile büyüklüğü ve parlak kısmının yönü farklı görünür. Ayrıca bu etkilerin dışında Ay ve Dünya arasındaki 5o derecelik açının da etkisiyle Ay evreleri tüm Dünyada aynı gün gözlemlenemeyebilir ve kıtalar arası farklılık 2 güne kadar çıkabilir.
Yeni Ay Evresi
Ay’ın Güneş ile Dünya arasında konumlandığı evredir. Ay’ın Dünyadan görülen tarafı Güneş ışığı alamaz bu nedenle Yeni Ay gözlemlenemez. Tamamen karanlıktır.
İlk Dördün Evresi
Güneş, Ay’ın Dünya’dan görülen tarafının sağ kısmını aydınlatır. Bunun sebebi Ay ve Dünya'nın dönüş yönüdür. İlk dördün evresinde Ay yarım daire biçiminde görülür.
Dolunay Evresi
Ay’ın Dünya’dan görülen yüzünün tamamı Güneş ışığı almaktadır. Bu evrede Ay, parlak ve tam bir daire şeklinde görülür.
Son Dördün Evresi
Ay’ın Dünya’dan görülen tarafının sol kısmı aydınlanır. Bu evrede Ay yarım daire olarak görülür.
Ay’ın ana evreleri arasında dört tane de ara evresi mevcuttur.
Yeni ay ile ilk dördün Evreleri arasında ters C şeklinde Hilal evresidir.
Şişkin Ay Evresi İlk dördün ile dolunay Evreleri arasındaki döneme verilen addır.
Dolunay ile son dördün Evreleri arasında Şişkin Ay; Son dördün ile yeni ay Evreleri arasında da C şeklinde Hilal görülür.
Ay’ın farklı evrelerde görünmesi periyodik olarak meydana gelen bir doğa olayıdır. Bu değişimler düzenli olarak 29 gün 12 saatte bir tekrar eder.
Ay'ın Evreleri Ne zaman Oluşur?
Dünyanın ve güneşin hareketleri doğrultusunda 29 gün 12saat süren bu eylem, bulutsuz günlerde düzenli olarak gözlemlenebilir. Bir yılda 13 defa dolunay gözlemlenebilir.
Kaç Tane Ay Evresi Var ?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi; ayın 4 ana, 4 ara evresi vardır.
Ay'ın Evreleri Neden 2 Gün Gecikir? Yeniay evresinde Ay, Dünya ile Güneş arasındadır. Ay, Dünya etrafındaki turunu 27 gün 8 saatte tamamladığı zaman Dünya da Güneş etrafında dönme sürecini gerçekleştirmektedir. Bu nedenle gözlemlenebilmesi için gereken pozisyon olan Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girebilmesi için 2 gün, 4 saat daha geçmesi gerekir.
Bazı geceler Ay'ı neden göremeyiz?
Hava kapalı değilse Ayın ve Dünyanın o anki konumu nedeniyle görünmeyebilir. Ya da Ay tutulması ve karanlıkta kalması gibi durumlar da olabilir.
Ay kaybolursa ne olur?
Ay kaybolması durumunda gezegenimiz daha fazla meteor yağmuruna maruz kalır. Yörüngesel bozukluklar olur. Ay ile olan çekim dengesi ve uzaydaki hacminin olmaması nedeniyle gel-git olayları, mevsim dengeleri, dünyanın manyetik dengesi değişir. Buna bağlı onlarca kinetik devre dışı kalır.
Ayın içinde ne var?
Ay; ön gördüğümüz her gezegen gibi tamamı yoğunlaşmış maddelerden oluşur. İçi boş değildir. Aykabuğu ya da dış katmanı olarak adlandıracağımız alan; oksijen, magnezyum, demir, silikon, kalsiyum ve aluminyum elementlerinden oluşur. Bu elementler Ayın içerisinde de mevcuttur.
Ay'ın Neyi Yoktur?
Atmosferi yoktur. Hayat yoktur. Doğal yaşam yoktur.
😎 Öğrenmeyi sevenler için konuyu biraz daha açalım.
Ay, Dünya'nın tek doğal uydusudur. Güneş Sistemi içinde beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır.
Dünyaya uzaklığı: 384.400 km
Yer çekimi: 1,62 m/sn²
Yarıçap: 1.737,1 km
Yaşı: 4,53E9 yaşında
Yörünge süresi: 27 gün
Yüzey Alanı: 3,793×107 km²; (0,074 x Dünya)
Ay, Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır. Ay’ın Dünya etrafındaki turu Ay’ın ışık alan kısmı sürekli değişmesine neden olmaktadır. Bu da Dünya’dan bakıldığında Ay’ın farklı şekillerde görülmesine sebep olur. Ay yüzeyinin Dünya’dan gözlemlenen farklı şekillerine Ay’ın evreleri adı verilir.
Yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri Ay’ın ana evreleridir. Ay’ın iki ana evresi arasında geçen süre bir haftadır.
Ay Güneş Sistemi içinde beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 kilometredir bu da Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katıdır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, yani Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha düşüktür. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 gün /29 gün 12 saatte tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.
Ay, insanların üzerine iniş yaparak yürüdükleri ilk gökcismidir. Yerçekiminden kurtulup uzaya çıkan ve Ay'ın yakınından geçen ilk yapay nesne Sovyetler Birliği'nin Luna1 uydusudur. Ay yüzeyine çarpan ilk insan yapısı nesne Luna2 uydusudur. Normalde görünmeyen Ay'ın öteki yüzünün ilk fotoğraflarını ise Luna3 uydusu çekmiştir. Bu üç uydu da 1959 yılında uzaya fırlatılmıştır. Ay yüzeyine ilk yumuşak iniş yapabilen uzay aracı Luna9 ve Ay yörüngesine giren ilk insansız uzay aracı da Luna10'dur. Bu iki uydu da 1966'da uzaya fırlatılmıştır. ABD'nin Apollo programı 1969 ve 1972 yılları arasında altı başarılı inişle, günümüze kadar insanlı görevleri başaran tek uzay programıdır.
Ay, Dünya'nın yörüngesinde eş zamanlı olarak hareket eder, yani her zaman aynı yüzü Dünya'ya dönüktür. Ay'ın oluşumunun başlarında dönüşü yavaşladı ve Dünya'nın kütlesi nedeniyle oluşan gelgit deformasyonlarına bağlı sürtünme etkilerinin sonucu olarak günümüzdeki konumunda kilitlendi.
Çok uzun zaman önceleri Ay daha hızlı dönerken, gelgit tümseği Dünya - Ay hattının önünde dönüyordu. Çünkü gelgit tümsekleri yeteri kadar hızlı olarak Dünya ile aynı hatta gelemiyordu. Bu hattın dışına çıkan tümsek nedeniyle oluşan tork Ay'ın dönüşünü yavaşlattı. Ay'ın dönüşü yörünge hızına denk gelecek kadar yavaşladığında gelgit tümseği Dünya'nın tam karşısına geldi ve bu nedenle tork ortadan kayboldu. İşte bu nedenden ötürü Ay, Dünya yörüngesinde döndüğü hızla kendi çevresinde de döner ve Dünya'dan her zaman Ay'ın aynı yüzü görünür.
Ay'ın Dünya'ya karşı olan yüzünden Ay'ın görünen yüzü, diğer tarafına da Ay'ın öteki yüzü denir. Öteki yüz Ay'ın karanlık yüzü ile karıştırılmamalıdır. Ay'ın karanlık yüzü herhangi bir anda Güneş tarafından aydınlatılmayan yarıküresidir. Ayda bir kere bu yüz yeniay safhasına Ay'ın görünen yüzü olur. Ay'ın öteki yüzü ilk olarak 1959'da Sovyet uzay sondası Luna 3 tarafından fotoğraflandı. Ay'ın öteki yüzünün ayırt edici özelliklerinden biri Ay denizi (mare / maria) adı verilen düzlüklerin hemen hemen hiç olmamasıdır.
Kamerî takvim veya Ay takvimi, Dünya'nın Güneş çevresindeki hareketleri yerine Ay'ın tam devrelerini temel alan takvim. "Mevsim yılı" da denilen bir Güneş yılında 12.37 sinodik ay bulunur, yani ay senesi daha çabuk tamamlanır.
Thank You Message : British Council |
Travnik Tarihi 17. Yy |
Hz. İsmail A.S |
Çocuklarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri |
Gestalt Kuramı |
Ergenliğe Giren Çocuk Ne Kadar Özgür Bırakılmalı? |
Çocukların Sosyal ve Duygusal Öğrenme Yetenekleri |
Avukat - Meslek Tanıtımı |
Newton Çarkı |
Le Chatelier Prensibi |
Solunum Sistemi |
Çocuklarda Duygu Düzenleme |
Ergenlik Dönemi Psikolojisi |
Üç Basamaklı Doğal Sayılar |
Sınav Döneminde Aile Tutumu Nasıl Olmalıdır? |
Çinar Hotel |
The Longest Equation in Physics |
Çocuk Eğitiminde Disiplin ve Öz Denetimi Sağlama Yolları |