Dinamometre nedir ne ise yarar? Dinamometre ile kuvvet nasıl ölçülür? Dinamometre ölçü birimi

Dinamometrenin özellikleri nelerdir? Şırınga ile dinamometre yapımı.

Dinamometre yapmak için hangi malzemeler kullanılır? Dinamometre ile neler yapılır?

Ödev hangi programla yapılır? Ödevcim sitesi güvenilir mi? Üniversite ödevi nasıl hazırlanır? TEZ

Dinamometre

Döner bir makinenin çıkış kuvvetini ölçmede kullanılan aygıttır. Dinamometre günlük hayatta elektrik motorlarının, buhar makinelerinin, benzin ve dizel motorların beygir gücünü (Hp) ölçmede kullanılır. Döner parçaya uygulanan burma kuvvetiyle açısal hız çarpımı yapılarak güç öğrenilir.

Newton
SI birim sisteminde kuvvet birimi olup simgesi N'dir. Terim, fizik bilimine yaptığı katkılar nedeni ile İngiliz bilim adamı Isaac Newton'un adı ile anılır. Kütlesi 1 kg olan bir cismin hızını, 1 saniye içerisinde 1 m/s arttırmak için o cisme uygulanması gereken kuvvet, newton cinsinden olarak tanımlanır.

dynamometer

dinamometre nedirDinamometre (ya da kuvvetölçer) en çok, bir elektrik motorunun ya da bir otomobil motorunun beygir gücünü ölçmede kullanılır. Döner parçaya uygulanan burma kuvveti (moment) ile açısal hızın çarpımı, kuvveti verir. Kuvvet ölçen dinamometrelerden en yaygın kullanılanı, esnek bir metal halkadan oluşur. Bu halkayı sıkıştıracak biçimde bir kuvvet yüklendiğinde halka burulur ve burulma miktarına göre kuvvet ölçülür. Cismin uyguladığı kuvvet ne kadar büyükse yay o kadar gerilir. Dinamometrede ölçülen değerler, Newton birimiyle (N) gösterilir. (1 Newton = 1/9,81 kg)

Dinamometreler metallerin esneklik özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır. İç içe geçmiş iki borudan oluşur. İçteki boruda yay asılıdır. İçteki borunun üzeri eşit olarak bölmelendirilmiştir. Cisim içteki borunun ucundaki çengele takılır. Yer cismi ne kadar kendine doğru çekebilirse o cismin ağırlığı o kadardır.Aynı zamanda bu Dinamometrelerin küçüğü de vardır.Bunlar ise daha küçük birimli kuvvetleri ölçer .

Dinamometreler metallerin esneklik özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır. İç içe geçmiş iki borudan oluşur. İçteki boruda yay asılıdır. İçteki borunun üzeri eşit olarak bölmelendirilmiştir. Cisim içteki borunun ucundaki çengele takılır. Yer cismi ne kadar kendine doğru çekebilirse o cismin ağırlığı o kadardır.

Dinamometrelerin üzerinde ölçebileceği maksimum (azami) kuvvet yazılıdır. Şayet bu maksimum kuvvetten daha büyük bir kuvvet uygulanırsa dinamometre kırılır, en azından esnekliği bozulur.

Görseller
  • 1336
  • 1337
comments loading
Dinamometre : Kuvvet Ölçer